Wersja obowiązująca od 2006-05-25 do 2008-07-25
1. Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalenie:
a) procentowego wskaźnika:
– przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
– przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
– zapłodnienia jaj,
– wylęgowości jaj,
b) zużycia paszy przez ptaka w czasie:
– jego wychowu,
– produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,
c) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:
– stada gęsi – osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
– stada strusi – osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,
d) liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
e) parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,
2) określenie średniej masy ciała ptaka.
2. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:
1) kur nieśnych – od 21. tygodnia życia,
2) kur mięsnych – od 25. tygodnia życia,
3) indyków – od 31. tygodnia życia,
4) kaczek – od 25. tygodnia życia,
5) [16] gęsi jednorocznych – od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji,
6) [17] strusi dwuletnich – od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji.
3. Średnia masa ciała jest określana dla:
1) kur nieśnych – w 8., 20. i 72. tygodniu życia,
2) kur mięsnych – w 8., 24. i 64. tygodniu życia,
3) indyków – w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,
4) kaczek – w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,
5) gęsi – w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,
6) strusi – w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.
[16] § 46 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
[17] § 46 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
Wersja obowiązująca od 2006-05-25 do 2008-07-25
1. Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalenie:
a) procentowego wskaźnika:
– przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
– przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
– zapłodnienia jaj,
– wylęgowości jaj,
b) zużycia paszy przez ptaka w czasie:
– jego wychowu,
– produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,
c) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:
– stada gęsi – osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
– stada strusi – osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,
d) liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
e) parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,
2) określenie średniej masy ciała ptaka.
2. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:
1) kur nieśnych – od 21. tygodnia życia,
2) kur mięsnych – od 25. tygodnia życia,
3) indyków – od 31. tygodnia życia,
4) kaczek – od 25. tygodnia życia,
5) [16] gęsi jednorocznych – od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji,
6) [17] strusi dwuletnich – od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata produkcji.
3. Średnia masa ciała jest określana dla:
1) kur nieśnych – w 8., 20. i 72. tygodniu życia,
2) kur mięsnych – w 8., 24. i 64. tygodniu życia,
3) indyków – w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,
4) kaczek – w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,
5) gęsi – w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,
6) strusi – w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.
[16] § 46 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
[17] § 46 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-01-01 do 2006-05-24
1. Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalenie:
a) procentowego wskaźnika:
– przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
– przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
– zapłodnienia jaj,
– wylęgowości jaj,
b) zużycia paszy przez ptaka w czasie:
– jego wychowu,
– produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,
c) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:
– stada gęsi – osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
– stada strusi – osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,
d) liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
e) parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,
2) określenie średniej masy ciała ptaka.
2. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:
1) kur nieśnych – od 21. tygodnia życia,
2) kur mięsnych – od 25. tygodnia życia,
3) indyków – od 31. tygodnia życia,
4) kaczek – od 25. tygodnia życia,
5) gęsi jednorocznych – od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,
6) strusi dwuletnich – od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania.
3. Średnia masa ciała jest określana dla:
1) kur nieśnych – w 8., 20. i 72. tygodniu życia,
2) kur mięsnych – w 8., 24. i 64. tygodniu życia,
3) indyków – w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,
4) kaczek – w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,
5) gęsi – w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,
6) strusi – w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-26 do 2004-12-31
1. Ocena testowa wartości użytkowej stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalanie wskaźnika przeżywalności w okresie odchowu, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu odchowu do liczby ptaków na początku okresu odchowu, wyrażonego w procentach,
2) ustalanie wskaźnika przeżywalności w okresie produkcji, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu produkcji do liczby ptaków na początku okresu produkcji, wyrażonego w procentach,
3) ustalanie zużycia paszy w okresie:
a) odchowu,
b) produkcji, w tym na jeden dzień i zniesione jedno jajo,
4) określanie masy ciała,
5) [34] ustalanie wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określanego liczbą dni życia do uzyskania przez stado, przez trzy kolejne dni, 50% nieśności, a w przypadku:
a) stad gęsi – 10% nieśności,
b) stad strusi – 20% nieśności,
6) ustalanie liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
7) ustalanie parametrów jakości jaj określanych poprzez wytrzymałość skorupy, kształt i masę jaja,
8) ustalanie wskaźnika zapłodnienia jaj, określanego stosunkiem liczby jaj zapłodnionych do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach,
9) ustalanie wskaźnika wylęgowości jaj, określanego stosunkiem liczby wylężonych zdrowych piskląt do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach.
2. Masa ciała oceniana jest w przypadku:
1) kur nieśnych - w 8, 20 i 72 tygodniu życia,
2) kur mięsnych - w 8, 24 i 64 tygodniu życia,
3) indyków - w 4, 8, 12, 16, 20, 24, 30 i 50 tygodniu życia,
4) kaczek - w 3, 7, 24 i 64 tygodniu życia,
5) kaczek piżmowych - w 3, 10, 12, 24 i 64 tygodniu życia,
6) gęsi - w 8, 11, 28 i 58 tygodniu życia,
7) [35] strusi – w 13, 26, 52 i 78 tygodniu życia.
3. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności ustalana jest w przypadku:
1) kur nieśnych - od 21 tygodnia życia,
2) kur mięsnych - od 25 tygodnia życia,
3) indyków - od 31 tygodnia życia,
4) kaczek - od 25 tygodnia życia,
5) gęsi jednorocznych - od 29 tygodnia życia i przez trzy kolejne lata użytkowania,
6) [36] strusi dwuletnich – od 78 tygodnia życia i przez trzy kolejne lata użytkowania.
[34] § 46 ust. 1 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 17 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 września 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 169, poz. 1389). Zmiana weszła w życie 26 października 2002 r.
[35] § 46 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 17 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 września 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 169, poz. 1389). Zmiana weszła w życie 26 października 2002 r.
[36] § 46 ust. 3 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 17 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 września 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 169, poz. 1389). Zmiana weszła w życie 26 października 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-11 do 2002-10-25
1. Ocena testowa wartości użytkowej stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalanie wskaźnika przeżywalności w okresie odchowu, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu odchowu do liczby ptaków na początku okresu odchowu, wyrażonego w procentach,
2) ustalanie wskaźnika przeżywalności w okresie produkcji, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu produkcji do liczby ptaków na początku okresu produkcji, wyrażonego w procentach,
3) ustalanie zużycia paszy w okresie:
a) odchowu,
b) produkcji, w tym na jeden dzień i zniesione jedno jajo,
4) określanie masy ciała,
5) ustalanie wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określanego liczbą dni życia do uzyskania przez stado 50% nieśności, a w przypadku stad gęsi - 10% nieśności,
6) ustalanie liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
7) ustalanie parametrów jakości jaj określanych poprzez wytrzymałość skorupy, kształt i masę jaja,
8) ustalanie wskaźnika zapłodnienia jaj, określanego stosunkiem liczby jaj zapłodnionych do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach,
9) ustalanie wskaźnika wylęgowości jaj, określanego stosunkiem liczby wylężonych zdrowych piskląt do liczby jaj nałożonych do wylęgu, wyrażonego w procentach.
2. Masa ciała oceniana jest w przypadku:
1) kur nieśnych - w 8, 20 i 72 tygodniu życia,
2) kur mięsnych - w 8, 24 i 64 tygodniu życia,
3) indyków - w 4, 8, 12, 16, 20, 24, 30 i 50 tygodniu życia,
4) kaczek - w 3, 7, 24 i 64 tygodniu życia,
5) kaczek piżmowych - w 3, 10, 12, 24 i 64 tygodniu życia,
6) gęsi - w 8, 11, 28 i 58 tygodniu życia.
3. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności ustalana jest w przypadku:
1) kur nieśnych - od 21 tygodnia życia,
2) kur mięsnych - od 25 tygodnia życia,
3) indyków - od 31 tygodnia życia,
4) kaczek - od 25 tygodnia życia,
5) gęsi jednorocznych - od 29 tygodnia życia i przez trzy kolejne lata użytkowania.