Wersja obowiązująca od 2006-05-25 do 2008-07-25
1. Ocena użytkowości mięsnej bydła typu użytkowego mięsnego prowadzona jest w skali punktowej i obejmuje określanie:
1) stopnia umięśnienia,
2) rozwoju zwierzęcia,
3) tempa przyrostu masy ciała zwierzęcia.
2. Określenie stopnia umięśnienia dokonywane jest w oparciu o wizualną ocenę budowy łopatki, szerokości i umięśnienia grzbietu oraz szerokości, długości i wysklepienia udźca.
3. Określenie rozwoju zwierzęcia dokonywane jest w oparciu o:
1) wizualną ocenę budowy zwierzęcia, polegającą na ocenie jego typu oraz poszczególnych cech pokroju,
2) pomiary zoometryczne wykonywane z dokładnością do 1 cm, obejmujące:
a) wysokość w krzyżu mierzoną na wysokości guzów biodrowych,
b) obwód klatki piersiowej mierzony w przewężeniu tuż za łopatkami.
4. Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:
1) ustaleniu masy zwierzęcia w następujących okresach jego życia:
a) [1] od dnia urodzenia do 5. dnia po urodzeniu oraz w okresie od 165. do 255. dnia życia,
b) od 13. do 15. miesiąca życia – dla buhajów,
c) w wieku pierwszego wycielenia – dla krów,
2) obliczeniu masy ciała zwierzęcia na:
a) dzień urodzenia,
b) 210. dzień życia – dla jałowic i buhajków,
c) 420. dzień życia – dla buhajów,
3) wyliczeniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:
a) od dnia urodzenia do 210. dnia życia – dla jałowic i buhajków,
b) od 210. do 420. dnia życia – dla buhajów.
[1] § 12 ust. 4 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
Wersja obowiązująca od 2006-05-25 do 2008-07-25
1. Ocena użytkowości mięsnej bydła typu użytkowego mięsnego prowadzona jest w skali punktowej i obejmuje określanie:
1) stopnia umięśnienia,
2) rozwoju zwierzęcia,
3) tempa przyrostu masy ciała zwierzęcia.
2. Określenie stopnia umięśnienia dokonywane jest w oparciu o wizualną ocenę budowy łopatki, szerokości i umięśnienia grzbietu oraz szerokości, długości i wysklepienia udźca.
3. Określenie rozwoju zwierzęcia dokonywane jest w oparciu o:
1) wizualną ocenę budowy zwierzęcia, polegającą na ocenie jego typu oraz poszczególnych cech pokroju,
2) pomiary zoometryczne wykonywane z dokładnością do 1 cm, obejmujące:
a) wysokość w krzyżu mierzoną na wysokości guzów biodrowych,
b) obwód klatki piersiowej mierzony w przewężeniu tuż za łopatkami.
4. Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:
1) ustaleniu masy zwierzęcia w następujących okresach jego życia:
a) [1] od dnia urodzenia do 5. dnia po urodzeniu oraz w okresie od 165. do 255. dnia życia,
b) od 13. do 15. miesiąca życia – dla buhajów,
c) w wieku pierwszego wycielenia – dla krów,
2) obliczeniu masy ciała zwierzęcia na:
a) dzień urodzenia,
b) 210. dzień życia – dla jałowic i buhajków,
c) 420. dzień życia – dla buhajów,
3) wyliczeniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:
a) od dnia urodzenia do 210. dnia życia – dla jałowic i buhajków,
b) od 210. do 420. dnia życia – dla buhajów.
[1] § 12 ust. 4 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 kwietnia 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 79, poz. 554). Zmiana weszła w życie 25 maja 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-01-01 do 2006-05-24
1. Ocena użytkowości mięsnej bydła typu użytkowego mięsnego prowadzona jest w skali punktowej i obejmuje określanie:
1) stopnia umięśnienia,
2) rozwoju zwierzęcia,
3) tempa przyrostu masy ciała zwierzęcia.
2. Określenie stopnia umięśnienia dokonywane jest w oparciu o wizualną ocenę budowy łopatki, szerokości i umięśnienia grzbietu oraz szerokości, długości i wysklepienia udźca.
3. Określenie rozwoju zwierzęcia dokonywane jest w oparciu o:
1) wizualną ocenę budowy zwierzęcia, polegającą na ocenie jego typu oraz poszczególnych cech pokroju,
2) pomiary zoometryczne wykonywane z dokładnością do 1 cm, obejmujące:
a) wysokość w krzyżu mierzoną na wysokości guzów biodrowych,
b) obwód klatki piersiowej mierzony w przewężeniu tuż za łopatkami.
4. [11] Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:
1) ustaleniu masy zwierzęcia w następujących okresach jego życia:
a) od dnia urodzenia do 5. dnia po urodzeniu oraz w okresie od 180. do 240. dnia życia,
b) od 13. do 15. miesiąca życia – dla buhajów,
c) w wieku pierwszego wycielenia – dla krów,
2) obliczeniu masy ciała zwierzęcia na:
a) dzień urodzenia,
b) 210. dzień życia – dla jałowic i buhajków,
c) 420. dzień życia – dla buhajów,
3) wyliczeniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:
a) od dnia urodzenia do 210. dnia życia – dla jałowic i buhajków,
b) od 210. do 420. dnia życia – dla buhajów.
[11] § 12 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 282, poz. 2811). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-11 do 2004-12-31
1. Ocena użytkowości mięsnej bydła typu użytkowego mięsnego prowadzona jest w skali punktowej i obejmuje określanie:
1) stopnia umięśnienia,
2) rozwoju zwierzęcia,
3) tempa przyrostu masy ciała zwierzęcia.
2. Określenie stopnia umięśnienia dokonywane jest w oparciu o wizualną ocenę budowy łopatki, szerokości i umięśnienia grzbietu oraz szerokości, długości i wysklepienia udźca.
3. Określenie rozwoju zwierzęcia dokonywane jest w oparciu o:
1) wizualną ocenę budowy zwierzęcia, polegającą na ocenie jego typu oraz poszczególnych cech pokroju,
2) pomiary zoometryczne wykonywane z dokładnością do 1 cm, obejmujące:
a) wysokość w krzyżu mierzoną na wysokości guzów biodrowych,
b) obwód klatki piersiowej mierzony w przewężeniu tuż za łopatkami.
4. Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:
1) ustalaniu masy ciała zwierzęcia w następujących okresach jego życia:
a) od dnia urodzenia do 5 dnia po urodzeniu oraz w okresie od 180 do 240 dnia życia,
b) w wieku 11-13 miesięcy dla jałówek,
c) w wieku 13-15 miesięcy dla buhajków,
d) w wieku pierwszego, drugiego i trzeciego wycielenia dla krów,
2) obliczaniu masy ciała zwierzęcia na:
a) dzień urodzenia,
b) 210 dzień życia dla jałowic i buhajków,
c) 365 dzień życia dla jałowic,
d) 420 dzień życia dla buhajów,
e) dzień pierwszego wycielenia dla krów,
3) wyliczaniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:
a) od dnia urodzenia do 210 dnia życia dla jałowic i buhajków,
b) od 210 do 365 dnia życia dla jałowic,
c) od 210 do 420 dnia życia dla buhajów.