history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25

1. Ocena terenowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:

1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,

2) średniej masy ciała ptaków na koniec tuczu,

3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram masy jego ciała,

4) liczby dni tuczu,

5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:

a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub

b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

2. Do oceny terenowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1 lit. a), b) i e), pkt 3 i 4 oraz ust. 2 pkt 1.

Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25

1. Ocena terenowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:

1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,

2) średniej masy ciała ptaków na koniec tuczu,

3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram masy jego ciała,

4) liczby dni tuczu,

5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:

a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub

b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

2. Do oceny terenowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1 lit. a), b) i e), pkt 3 i 4 oraz ust. 2 pkt 1.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-11 do 2004-12-31

1. Ocena terenowa wartości użytkowej stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalanie:

1) wskaźnika przeżywalności w okresie tuczu, określanego stosunkiem liczby ptaków na końcu okresu tuczu do liczby ptaków na początku okresu tuczu, wyrażonego w procentach,

2) zużycia paszy określanego na ptaka w okresie tuczu w przeliczeniu na kilogram masy ciała,

3) długości okresu tuczu określanej liczbą dni tuczu,

4) wskaźnika efektywności produkcji, określanego przez wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

2. Do oceny terenowej wartości użytkowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1-4 i ust. 2 pkt 1.