Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25
[1] Ocena wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej1) i obejmuje:
1) użytkowość mleczną,
2) użytkowość rozpłodową,
3) ocenę typu i budowy,
4) ocenę cech funkcjonalnych, w tym:
a) zawartości komórek somatycznych,
b) szybkości oddawania mleka,
c) zachowanie się zwierzęcia w czasie doju,
d) długowieczność zwierzęcia.
[1] § 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 282, poz. 2811). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-01-01 do 2008-07-25
[1] Ocena wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej1) i obejmuje:
1) użytkowość mleczną,
2) użytkowość rozpłodową,
3) ocenę typu i budowy,
4) ocenę cech funkcjonalnych, w tym:
a) zawartości komórek somatycznych,
b) szybkości oddawania mleka,
c) zachowanie się zwierzęcia w czasie doju,
d) długowieczność zwierzęcia.
[1] § 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 grudnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz.U. Nr 282, poz. 2811). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-11 do 2004-12-31
Ocena wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego obejmuje:
1) użytkowość mleczną,
2) użytkowość rozpłodową,
3) ocenę typu i budowy,
4) szybkość oddawania mleka,
5) temperament zwierzęcia.