Wersja obowiązująca od 2003-01-01 do 2004-05-29
[Jaja drobiu przeznaczone do sztucznego wylęgu] 1. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja drobiu powinny pochodzić od rodów drobiu wpisanych do ksiąg zwierząt hodowlanych albo od mieszańców wpisanych do rejestrów.
2. Do sztucznego wylęgu nie mogą być przeznaczone jaja zdeformowane, z wadami i zanieczyszczeniami skorupy.
3. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja powinny ponadto spełniać następujące warunki:
1) [8] masa jaj wynosi:
a) od 54 do 63 gramów – dla jaj kurzych (Gallus domesticus),
b) od 80 do 95 gramów – dla jaj kaczych (Anas platyrchynchos),
c) od 50 do 60 gramów – dla jaj kaczych (Cairina moschata) i krzyżówek kaczek,
d) od 140 do 190 gramów – dla jaj gęsich (Anser anser),
e) od 75 do 95 gramów – dla jaj indyczych (Meleagris gallopavo),
f) od 10 do 15 gramów – dla jaj przepiórczych (Coturnix coturnix japonica),
g) od 39 do 46 gramów – dla jaj perliczych [Numida meleagris),
h) od 1200 do 1800 gramów – dla jaj strusich (Struthio camelus);
2) [9] komora powietrza powinna znajdować się na tępym końcu jaja, a jej głębokość nie powinna przekraczać:
a) 3 milimetrów – w jajach przepiórczych (Coturnix coturnix japonica),
b) 4 milimetrów – w jajach perliczych (Numida meleagris),
c) 5 milimetrów – w jajach kurzych (Gallus domesticus) i kaczych (Cairina moschata) i krzyżówek kaczych,
d) 6 milimetrów – w jajach kaczych (Anas platyrchynchos), indyczych (Meleagris gallopavo) i gęsich (Anser anser),
e) 15 milimetrów – w jajach strusich (Struthio camelus),
3) białko powinno być przezroczyste, bez ciał obcych i zmętnień,
4) żółtko powinno być centralnie położone i nie zawierać krwistych plam.
[8] § 8 ust. 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie materiału biologicznego wykorzystywanego w rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 233, poz. 1962). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2003 r.
[9] § 8 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie materiału biologicznego wykorzystywanego w rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 233, poz. 1962). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2003 r.
Wersja obowiązująca od 2003-01-01 do 2004-05-29
[Jaja drobiu przeznaczone do sztucznego wylęgu] 1. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja drobiu powinny pochodzić od rodów drobiu wpisanych do ksiąg zwierząt hodowlanych albo od mieszańców wpisanych do rejestrów.
2. Do sztucznego wylęgu nie mogą być przeznaczone jaja zdeformowane, z wadami i zanieczyszczeniami skorupy.
3. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja powinny ponadto spełniać następujące warunki:
1) [8] masa jaj wynosi:
a) od 54 do 63 gramów – dla jaj kurzych (Gallus domesticus),
b) od 80 do 95 gramów – dla jaj kaczych (Anas platyrchynchos),
c) od 50 do 60 gramów – dla jaj kaczych (Cairina moschata) i krzyżówek kaczek,
d) od 140 do 190 gramów – dla jaj gęsich (Anser anser),
e) od 75 do 95 gramów – dla jaj indyczych (Meleagris gallopavo),
f) od 10 do 15 gramów – dla jaj przepiórczych (Coturnix coturnix japonica),
g) od 39 do 46 gramów – dla jaj perliczych [Numida meleagris),
h) od 1200 do 1800 gramów – dla jaj strusich (Struthio camelus);
2) [9] komora powietrza powinna znajdować się na tępym końcu jaja, a jej głębokość nie powinna przekraczać:
a) 3 milimetrów – w jajach przepiórczych (Coturnix coturnix japonica),
b) 4 milimetrów – w jajach perliczych (Numida meleagris),
c) 5 milimetrów – w jajach kurzych (Gallus domesticus) i kaczych (Cairina moschata) i krzyżówek kaczych,
d) 6 milimetrów – w jajach kaczych (Anas platyrchynchos), indyczych (Meleagris gallopavo) i gęsich (Anser anser),
e) 15 milimetrów – w jajach strusich (Struthio camelus),
3) białko powinno być przezroczyste, bez ciał obcych i zmętnień,
4) żółtko powinno być centralnie położone i nie zawierać krwistych plam.
[8] § 8 ust. 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie materiału biologicznego wykorzystywanego w rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 233, poz. 1962). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2003 r.
[9] § 8 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 grudnia 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie materiału biologicznego wykorzystywanego w rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 233, poz. 1962). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-06-04 do 2002-12-31
[Jaja drobiu przeznaczone do sztucznego wylęgu] 1. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja drobiu powinny pochodzić od rodów drobiu wpisanych do ksiąg zwierząt hodowlanych albo od mieszańców wpisanych do rejestrów.
2. Do sztucznego wylęgu nie mogą być przeznaczone jaja zdeformowane, z wadami i zanieczyszczeniami skorupy.
3. Przeznaczone do sztucznego wylęgu jaja powinny ponadto spełniać następujące warunki:
1) masa jaj powinna wynosić dla jaj:
a) kurzych – od 54 do 63 gramów,
b) kaczych od kaczek typu Pekin – od 75 do 95 gramów,
c) gęsich – od 130 do 210 gramów,
d) indyczych – od 75 do 95 gramów,
e) bażancich – od 30 do 35 gramów,
f) przepiórczych – od 10 do 15 gramów,
g) perliczych – od 39 do 46 gramów,
h) kaczych od kaczek typu piżmowe – od 50 do 65 gramów,
i) strusich – od 1200 do 1800 gramów,
2) komora powietrza powinna znajdować się w tępym końcu jaja, a jej głębokość nie powinna przekraczać:
a) 3 mm w jajach przepiórczych,
b) 4 mm w jajach bażancich i perliczych,
c) 5 mm w jajach kurzych i kaczych od kaczek typu piżmowe,
d) 8 mm w jajach kaczych od kaczek typu Pekin, gęsich i indyczych,
e) 15 mm w jajach strusich,
3) białko powinno być przezroczyste, bez ciał obcych i zmętnień,
4) żółtko powinno być centralnie położone i nie zawierać krwistych plam.