Wersja obowiązująca od 2001.04.01 do 2002.12.31
[Surowce zwierzęce przetwarzane w zakładach utylizacyjnych] 1. Działalność polegająca na zarobkowym przetwarzaniu niejadalnych surowców zwierzęcych może być prowadzona wyłącznie w zakładach utylizacyjnych albo w specjalnie do tego celu przeznaczonych obiektach, zwanych dalej „zakładami przetwórczymi”.
2. [2] Niejadalne surowce zwierzęce pochodzące ze zwierząt, których mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia, albo od zwierząt chorych, podejrzanych o zakażenie lub pochodzących z obszarów, na których występuje choroba zakaźna, mogą być przetwarzane wyłącznie w zakładach utylizacyjnych, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. [3] W zakładach przetwórczych nie mogą być przetwarzane następujące niejadalne surowce zwierzęce:
1) czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,
2) jelita bydlęce – od dwunastnicy do jelita prostego – niezależnie od wieku,
3) śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,
4) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
5) zwłoki zwierzęce i ich części.
[2] § 13 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz.U. Nr 22, poz. 254). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.
[3] § 13 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz.U. Nr 22, poz. 254). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.
Wersja obowiązująca od 2001.04.01 do 2002.12.31
[Surowce zwierzęce przetwarzane w zakładach utylizacyjnych] 1. Działalność polegająca na zarobkowym przetwarzaniu niejadalnych surowców zwierzęcych może być prowadzona wyłącznie w zakładach utylizacyjnych albo w specjalnie do tego celu przeznaczonych obiektach, zwanych dalej „zakładami przetwórczymi”.
2. [2] Niejadalne surowce zwierzęce pochodzące ze zwierząt, których mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia, albo od zwierząt chorych, podejrzanych o zakażenie lub pochodzących z obszarów, na których występuje choroba zakaźna, mogą być przetwarzane wyłącznie w zakładach utylizacyjnych, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. [3] W zakładach przetwórczych nie mogą być przetwarzane następujące niejadalne surowce zwierzęce:
1) czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,
2) jelita bydlęce – od dwunastnicy do jelita prostego – niezależnie od wieku,
3) śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,
4) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
5) zwłoki zwierzęce i ich części.
[2] § 13 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz.U. Nr 22, poz. 254). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.
[3] § 13 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz.U. Nr 22, poz. 254). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 1999.04.27 do 2001.03.31
[Surowce zwierzęce przetwarzane w zakładach utylizacyjnych ] 1. Działalność polegająca na zarobkowym przetwarzaniu niejadalnych surowców zwierzęcych może być prowadzona wyłącznie w zakładach utylizacyjnych albo w specjalnie do tego celu przeznaczonych obiektach, zwanych dalej „zakładami przetwórczymi".
2. Niejadalne surowce zwierzęce pochodzące ze zwłok zwierzęcych i ich części lub zwierząt, których mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia, albo od zwierząt chorych, podejrzanych o zakażenie lub pochodzących z obszarów, na których występuje choroba zakaźna, mogą być przetwarzane wyłącznie w zakładach utylizacyjnych.