history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2001-11-29 do 2002-12-31

[Przetwory mięsne] 1. Przetwory mięsne nie mogą być wytwarzane z:

1) mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za niezdatne do spożycia,

2) narządów rozrodczych,

3) narządów układu moczowego, z wyjątkiem nerek i pęcherzy,

4) chrząstek krtani, tchawicy i oskrzeli,

5) gałek ocznych, migdałków, mózgu, rdzenia przedłużonego i rdzenia kręgowego pozyskanych od bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,

6) przewodu słuchowego zewnętrznego,

7) tkanek zrogowaciałych,

8) śledziony owiec i kóz,

9) głowy, wola, przełyku, jelit i narządów rozrodczych drobiu,

10) [1] jelit bydlęcych – od dwunastnicy do jelita prostego – niezależnie od wieku,

11) [2] mięsa mechanicznie odkostnionego pozyskanego z kości bydła, owiec i kóz.

2. Mięso mechanicznie odkostnione może być używane w stanie surowym do wytwarzania przetworów mięsnych w zakładzie przetwórczym, w którym zostało pozyskane, a po obróbce cieplnej może być używane w innym zakładzie.

3. Temperatura przy obróbce cieplnej, o której mowa w ust. 2,.nie może być niższa niż 72°C wewnątrz masy mięsnej.

[1] § 2 ust. 1 pkt 10 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz.U. Nr 133, poz. 1506). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

[2] § 2 ust. 1 pkt 11 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz.U. Nr 133, poz. 1506). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

Wersja obowiązująca od 2001-11-29 do 2002-12-31

[Przetwory mięsne] 1. Przetwory mięsne nie mogą być wytwarzane z:

1) mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za niezdatne do spożycia,

2) narządów rozrodczych,

3) narządów układu moczowego, z wyjątkiem nerek i pęcherzy,

4) chrząstek krtani, tchawicy i oskrzeli,

5) gałek ocznych, migdałków, mózgu, rdzenia przedłużonego i rdzenia kręgowego pozyskanych od bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,

6) przewodu słuchowego zewnętrznego,

7) tkanek zrogowaciałych,

8) śledziony owiec i kóz,

9) głowy, wola, przełyku, jelit i narządów rozrodczych drobiu,

10) [1] jelit bydlęcych – od dwunastnicy do jelita prostego – niezależnie od wieku,

11) [2] mięsa mechanicznie odkostnionego pozyskanego z kości bydła, owiec i kóz.

2. Mięso mechanicznie odkostnione może być używane w stanie surowym do wytwarzania przetworów mięsnych w zakładzie przetwórczym, w którym zostało pozyskane, a po obróbce cieplnej może być używane w innym zakładzie.

3. Temperatura przy obróbce cieplnej, o której mowa w ust. 2,.nie może być niższa niż 72°C wewnątrz masy mięsnej.

[1] § 2 ust. 1 pkt 10 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz.U. Nr 133, poz. 1506). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

[2] § 2 ust. 1 pkt 11 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz.U. Nr 133, poz. 1506). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-02-13 do 2001-11-28

[Przetwory mięsne] 1. Przetwory mięsne nie mogą być wytwarzane z:

1) mięsa i narządów wewnętrznych uznanych za niezdatne do spożycia,

2) narządów rozrodczych,

3) narządów układu moczowego, z wyjątkiem nerek i pęcherzy,

4) chrząstek krtani, tchawicy i oskrzeli,

5) gałek ocznych, migdałków, mózgu, rdzenia przedłużonego i rdzenia kręgowego pozyskanych od bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,

6) przewodu słuchowego zewnętrznego,

7) tkanek zrogowaciałych,

8) śledziony owiec i kóz,

9) głowy, wola, przełyku, jelit i narządów rozrodczych drobiu.

2. Mięso mechanicznie odkostnione może być używane w stanie surowym do wytwarzania przetworów mięsnych w zakładzie przetwórczym, w którym zostało pozyskane, a po obróbce cieplnej może być używane w innym zakładzie.

3. Temperatura przy obróbce cieplnej, o której mowa w ust. 2,.nie może być niższa niż 72°C wewnątrz masy mięsnej.