history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2001-11-29 do 2002-12-31

[Dopuszczenie zwierząt do uboju] 1. Zwierzęta nie mogą być kierowane do uboju, jeżeli badanie przedubojowe wskazuje, że:

1) są one chore lub podejrzane o następujące choroby zakaźne:

a) pomór bydła,

b) nosaciznę,

c) wąglik,

d) szelestnicę,

e) wściekliznę,

f) gąbczastą encefalopatię bydła, lub

2) są chore, ale nie na chorobę zakaźną, lub

3) istnieje podejrzenie, że otrzymały one substancje mogące spowodować, że ich mięso będzie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

2. Do uboju mogą być dopuszczone tylko zwierzęta czyste.

3. Wymóg określony w ust. 2 nie dotyczy przypadków, gdy ubój ma na celu skrócenie cierpień zwierząt, powstałych wskutek wypadku lub nagłej choroby.

4. Zwierzęta mogą być poddawane ubojowi po skutecznym oszołomieniu, z wyjątkiem uboju dokonywanego szczególnym sposobem przewidzianym przez obrządki religijne.

4a. [1] Bydło, owce i kozy poddawane ubojowi nie mogą być:

1) oszałamiane poprzez wtłoczenie gazu do jamy czaszkowej,

2) ubite metodą, o której mowa w pkt 1, albo ubite poprzez zmiażdżenie centralnego układu nerwowego za pomocą pręta wprowadzanego do jamy czaszkowej.

5. Po oszołomieniu i wykrwawieniu tusze powinny być podwieszane w celu przeprowadzenia dalszych czynności związanych z obróbką poubojową. Odległość zawieszonej tuszy od posadzki nie może być mniejsza niż 30 cm.

6. Wszystkie czynności technologiczne na linii ubojowej powinny być przeprowadzone w sposób wykluczający zanieczyszczenie mięsa.

[1] § 15 ust. 4a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa (Dz.U. Nr 133, poz. 1505). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

Wersja obowiązująca od 2001-11-29 do 2002-12-31

[Dopuszczenie zwierząt do uboju] 1. Zwierzęta nie mogą być kierowane do uboju, jeżeli badanie przedubojowe wskazuje, że:

1) są one chore lub podejrzane o następujące choroby zakaźne:

a) pomór bydła,

b) nosaciznę,

c) wąglik,

d) szelestnicę,

e) wściekliznę,

f) gąbczastą encefalopatię bydła, lub

2) są chore, ale nie na chorobę zakaźną, lub

3) istnieje podejrzenie, że otrzymały one substancje mogące spowodować, że ich mięso będzie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

2. Do uboju mogą być dopuszczone tylko zwierzęta czyste.

3. Wymóg określony w ust. 2 nie dotyczy przypadków, gdy ubój ma na celu skrócenie cierpień zwierząt, powstałych wskutek wypadku lub nagłej choroby.

4. Zwierzęta mogą być poddawane ubojowi po skutecznym oszołomieniu, z wyjątkiem uboju dokonywanego szczególnym sposobem przewidzianym przez obrządki religijne.

4a. [1] Bydło, owce i kozy poddawane ubojowi nie mogą być:

1) oszałamiane poprzez wtłoczenie gazu do jamy czaszkowej,

2) ubite metodą, o której mowa w pkt 1, albo ubite poprzez zmiażdżenie centralnego układu nerwowego za pomocą pręta wprowadzanego do jamy czaszkowej.

5. Po oszołomieniu i wykrwawieniu tusze powinny być podwieszane w celu przeprowadzenia dalszych czynności związanych z obróbką poubojową. Odległość zawieszonej tuszy od posadzki nie może być mniejsza niż 30 cm.

6. Wszystkie czynności technologiczne na linii ubojowej powinny być przeprowadzone w sposób wykluczający zanieczyszczenie mięsa.

[1] § 15 ust. 4a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 listopada 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa (Dz.U. Nr 133, poz. 1505). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2001 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-04-01 do 2001-11-28

[Dopuszczenie zwierząt do uboju] 1. [3] Zwierzęta nie mogą być kierowane do uboju, jeżeli badanie przedubojowe wskazuje, że:

1) są one chore lub podejrzane o następujące choroby zakaźne:

a) pomór bydła,

b) nosaciznę,

c) wąglik,

d) szelestnicę,

e) wściekliznę,

f) gąbczastą encefalopatię bydła, lub

2) są chore, ale nie na chorobę zakaźną, lub

3) istnieje podejrzenie, że otrzymały one substancje mogące spowodować, że ich mięso będzie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

2. Do uboju mogą być dopuszczone tylko zwierzęta czyste.

3. Wymóg określony w ust. 2 nie dotyczy przypadków, gdy ubój ma na celu skrócenie cierpień zwierząt, powstałych wskutek wypadku lub nagłej choroby.

4. Zwierzęta mogą być poddawane ubojowi po skutecznym oszołomieniu, z wyjątkiem uboju dokonywanego szczególnym sposobem przewidzianym przez obrządki religijne.

5. Po oszołomieniu i wykrwawieniu tusze powinny być podwieszane w celu przeprowadzenia dalszych czynności związanych z obróbką poubojową. Odległość zawieszonej tuszy od posadzki nie może być mniejsza niż 30 cm.

6. Wszystkie czynności technologiczne na linii ubojowej powinny być przeprowadzone w sposób wykluczający zanieczyszczenie mięsa.

[3] § 15 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa (Dz.U. Nr 22, poz. 257). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-02-13 do 2001-03-31

[Dopuszczenie zwierząt do uboju] 1. Zwierzęta nie mogą być kierowane do uboju, jeżeli badanie przedubojowe wskazuje, że są one chore, podejrzane o chorobę lub istnieje podejrzenie, że otrzymały one substancje mogące spowodować, że mięso tych zwierząt będzie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

2. Do uboju mogą być dopuszczone tylko zwierzęta czyste.

3. Wymóg określony w ust. 2 nie dotyczy przypadków, gdy ubój ma na celu skrócenie cierpień zwierząt, powstałych wskutek wypadku lub nagłej choroby.

4. Zwierzęta mogą być poddawane ubojowi po skutecznym oszołomieniu, z wyjątkiem uboju dokonywanego szczególnym sposobem przewidzianym przez obrządki religijne.

5. Po oszołomieniu i wykrwawieniu tusze powinny być podwieszane w celu przeprowadzenia dalszych czynności związanych z obróbką poubojową. Odległość zawieszonej tuszy od posadzki nie może być mniejsza niż 30 cm.

6. Wszystkie czynności technologiczne na linii ubojowej powinny być przeprowadzone w sposób wykluczający zanieczyszczenie mięsa.