history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2001-04-01 do 2002-12-31

[Przetwarzanie zwłok zwierzęcych] 1. [8] Zwłoki zwierzęce i ich części oraz odpady poubojowe pochodzące ze ssaków, powinny być ogrzewane do wewnętrznej temperatury co najmniej 133°C przez 20 minut przy ciśnieniu 3 barów, przy czym wielkość cząstek surowca przed przetworzeniem powinna być nie większa niż 50 mm.

1a. [9] Przetworzone zwłoki zwierzęce bydła, owiec i kóz, ich części, przetworzone odpady poubojowe, wymienione w § 1 ust. 2, mieszaniny przetworzonych zwłok zwierzęcych bydła, owiec i kóz, ich części oraz odpadów poubojowych, wymienionych w § 1 ust. 2, z innymi odpadami i przetworzonymi zwłokami zwierzęcymi innych gatunków zwierząt i ich częściami powinny być spalone w urządzeniach zapewniających wytworzenie temperatury co najmniej 600°C.

2. W zakładzie utylizacyjnym należy zapewnić system rejestrujący dopełnienie parametrów, o których mowa w ust. 1, a dokumentację tych zapisów należy przechowywać co najmniej przez 2 lata.

3. [10] W zakładzie utylizacyjnym przetwarzającym zwłoki zwierzęce bydła, owiec i kóz i ich części oraz odpady poubojowe, wymienione w § 1 ust. 2, należy dodatkowo prowadzić i przechowywać co najmniej przez 2 lata dokumentację zawierającą informacje o:

1) źródle i ilości pozyskanego surowca,

2) dobowej ilości przetwarzanego surowca,

3) dobowej ilości otrzymywanego produktu po przetworzeniu surowca,

4) ilości i przeznaczeniu otrzymywanego produktu.

[8] § 23 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

[9] § 23 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 7 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

[10] § 23 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 7 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

Wersja obowiązująca od 2001-04-01 do 2002-12-31

[Przetwarzanie zwłok zwierzęcych] 1. [8] Zwłoki zwierzęce i ich części oraz odpady poubojowe pochodzące ze ssaków, powinny być ogrzewane do wewnętrznej temperatury co najmniej 133°C przez 20 minut przy ciśnieniu 3 barów, przy czym wielkość cząstek surowca przed przetworzeniem powinna być nie większa niż 50 mm.

1a. [9] Przetworzone zwłoki zwierzęce bydła, owiec i kóz, ich części, przetworzone odpady poubojowe, wymienione w § 1 ust. 2, mieszaniny przetworzonych zwłok zwierzęcych bydła, owiec i kóz, ich części oraz odpadów poubojowych, wymienionych w § 1 ust. 2, z innymi odpadami i przetworzonymi zwłokami zwierzęcymi innych gatunków zwierząt i ich częściami powinny być spalone w urządzeniach zapewniających wytworzenie temperatury co najmniej 600°C.

2. W zakładzie utylizacyjnym należy zapewnić system rejestrujący dopełnienie parametrów, o których mowa w ust. 1, a dokumentację tych zapisów należy przechowywać co najmniej przez 2 lata.

3. [10] W zakładzie utylizacyjnym przetwarzającym zwłoki zwierzęce bydła, owiec i kóz i ich części oraz odpady poubojowe, wymienione w § 1 ust. 2, należy dodatkowo prowadzić i przechowywać co najmniej przez 2 lata dokumentację zawierającą informacje o:

1) źródle i ilości pozyskanego surowca,

2) dobowej ilości przetwarzanego surowca,

3) dobowej ilości otrzymywanego produktu po przetworzeniu surowca,

4) ilości i przeznaczeniu otrzymywanego produktu.

[8] § 23 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

[9] § 23 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 7 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

[10] § 23 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 7 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych przy zbieraniu, przetwarzaniu, grzebaniu lub spalaniu zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów poubojowych (Dz.U. Nr 22, poz. 255). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2001 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1999-01-23 do 2001-03-31

[Przetwarzanie zwłok zwierzęcych] 1. Zwłoki zwierzęce i ich części oraz odpady poubojowe pochodzące ze zwierząt, których mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia, powinny być ogrzewane do wewnętrznej temperatury co najmniej 133°C przez 20 minut przy ciśnieniu 3 barów, przy czym wielkość cząstek surowca przed przetworzeniem powinna być nie większa niż 50 mm.

2. W zakładzie utylizacyjnym należy zapewnić system rejestrujący dopełnienie parametrów, o których mowa w ust. 1, a dokumentację tych zapisów należy przechowywać co najmniej przez 2 lata.