Wersja obowiązująca od 2002-09-12 do 2003-01-01
[Definicje] Ilekroć w przepisach ustawy jest mowa o:
1) działalności normalizacyjnej - rozumie się przez to działalność zarówno krajową, jak i w ramach współpracy międzynarodowej i regionalnej, obejmującą:
a) określanie stanu i kierunków rozwoju normalizacji,
b) prace badawczo-rozwojowe dotyczące podstaw i metod działalności normalizacyjnej,
c) prace związane z programowaniem, planowaniem oraz opracowywaniem, opiniowaniem, uzgadnianiem norm i ich zmian, zwane dalej „pracami normalizacyjnymi”,
2) [2] wyrobach - rozumie się przez to również ich części, podzespoły, zespoły, surowce, materiały, paliwa, produkty rolnictwa, leśnictwa i morskie, środki spożywcze, substancje dodatkowe, opakowania, przedmioty użytku, a także obiekty budowlane i ich części w rozumieniu prawa budowlanego,
3) przedsiębiorcach - rozumie się przez to podmioty prowadzące działalność gospodarczą na podstawie odrębnych przepisów.
[2] Art. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 6 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
Wersja obowiązująca od 2002-09-12 do 2003-01-01
[Definicje] Ilekroć w przepisach ustawy jest mowa o:
1) działalności normalizacyjnej - rozumie się przez to działalność zarówno krajową, jak i w ramach współpracy międzynarodowej i regionalnej, obejmującą:
a) określanie stanu i kierunków rozwoju normalizacji,
b) prace badawczo-rozwojowe dotyczące podstaw i metod działalności normalizacyjnej,
c) prace związane z programowaniem, planowaniem oraz opracowywaniem, opiniowaniem, uzgadnianiem norm i ich zmian, zwane dalej „pracami normalizacyjnymi”,
2) [2] wyrobach - rozumie się przez to również ich części, podzespoły, zespoły, surowce, materiały, paliwa, produkty rolnictwa, leśnictwa i morskie, środki spożywcze, substancje dodatkowe, opakowania, przedmioty użytku, a także obiekty budowlane i ich części w rozumieniu prawa budowlanego,
3) przedsiębiorcach - rozumie się przez to podmioty prowadzące działalność gospodarczą na podstawie odrębnych przepisów.
[2] Art. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 6 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-01-01 do 2002-09-11
[Definicje] Ilekroć w przepisach ustawy jest mowa o:
1) działalności normalizacyjnej — rozumie się przez to działalność zarówno krajową, jak i w ramach współpracy międzynarodowej i regionalnej, obejmującą:
a) określanie stanu i kierunków rozwoju normalizacji,
b) prace badawczo—rozwojowe dotyczące podstaw i metod działalności normalizacyjnej,
c) prace związane z programowaniem, planowaniem oraz opracowywaniem, opiniowaniem, uzgadnianiem norm i ich zmian, zwane dalej „pracami normalizacyjnymi”,
2) [1] wyrobach — rozumie się przez to również ich części, podzespoły, zespoły, surowce, materiały, paliwa, produkty rolnictwa, leśnictwa i morskie, środki spożywcze, używki i substancje dodatkowe, opakowania, przedmioty użytku, a także obiekty budowlane i ich części w rozumieniu prawa budowlanego,
3) przedsiębiorcach — rozumie się przez to podmioty prowadzące działalność gospodarczą na podstawie odrębnych przepisów.
[1] Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145) z dniem 12 września 2002 r. w art. 2 w pkt 2 zostaną skreślone wyrazy „używki i”.