Wyrok WSA w Lublinie z dnia 11 marca 2010 r., sygn. III SA/Lu 573/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jerzy Drwal, Sędziowie Sędzia WSA Jadwiga Pastusiak (sprawozdawca),, Sędzia NSA Marek Zalewski, Protokolant Asystent sędziego Monika Kutarska, po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 11 marca 2010 r. sprawy ze skargi Z. R. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] października 2009 r. nr [...] w przedmiocie zakazu wprowadzania do obrotu żywności wyprodukowanej w przedsiębiorstwie "T. w J. oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] października 2009 r., znak: [...], L. Wojewódzki Lekarz Weterynarii w L., po rozpatrzeniu odwołania Z. R., właściciela przedsiębiorstwa "T." w J., utrzymał w mocy decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ł. z dnia [...] sierpnia 2009 r., znak: [...], zakazującą wprowadzania do obrotu żywności wyprodukowanej w przedsiębiorstwie "T." w J.
W uzasadnieniu rozstrzygnięcia organ odwoławczy wskazał, iż w dniu [...] marca 2009 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ł. przeprowadził kontrolę w Zakładzie Mięsnym "T." w J., co udokumentowano protokołem.
W trakcie kontroli właściciel zakładu nie potrafił przedstawić jednostce nadzorującej następującej dokumentacji, potwierdzającej spełnianie wymagań:
- umożliwiającej kontrolę wielkości, charakterystyki sprzedaży, co uniemożliwiło stwierdzenie, czy przedmiotowy zakład przestrzega limitów produkcji i zakresu obszarowego prowadzonej działalności, określonych w § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 15 grudnia 2006 r. w sprawie szczególnych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. nr 5, poz. 36)
- określającej status zdrowotny pracowników, do czego obligują przedsiębiorstwo spożywcze przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE, seria L, Nr 139; dalej jako: rozporządzenie nr 852/2004) - zał. II, rozdział VIII, ust. 2;