Wyrok WSA w Krakowie z dnia 5 września 2022 r., sygn. III SA/Kr 1644/21
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Maria Zawadzka (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Renata Czeluśniak Asesor WSA Marta Kisielowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 5 września 2022 r. sprawy ze skargi B. H. na decyzję Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Krakowie z dnia 24 września 2021 r., nr N.906.49.2021 w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej za naruszenie zakazu organizowania i udziału w imprezach 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję organu pierwszej instancji; 2. umarza postępowanie administracyjne w całości, 3. zasądza od Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Krakowie na rzecz B. H. kwotę 400 (czterysta) złotych, tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia 24 września 2021 r., nr N.906.49.2021 Małopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, po rozpatrzeniu odwołania B. H. (dalej: skarżący), prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą B. H. Restauracja [...] w S, od decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w M z 9 lipca 2021 r., nr ON-1/21 w przedmiocie wymierzenia administracyjnej kary pieniężnej w kwocie 10 000 zł za niezastosowanie się do przepisów § 9 ust. 10 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 marca 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. z 2021 r. poz. 512 z późn. zm.) - obowiązującego w dniu kontroli – uchylił decyzję organu pierwszej instancji w części dotyczącej kwalifikacji czynu i wymierzył skarżącemu karę pieniężną w wysokości 10 000 zł .
Powyższe rozstrzygnięcie zostało wydane w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych.
Organ pierwszej instancji decyzją z dnia 9 lipca 2021 r. wymierzył skarżącemu karę pieniężną w wysokości 10 000 zł za niezastosowanie się do obowiązku czasowego ograniczenia prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach, lub gościom dokonującym wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu w prowadzonej przez skarżącego restauracji.