ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 23 października 2001 r.
w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia dokumentacji przez producentów suszu paszowego
Na podstawie art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
§ 1.Producent suszu paszowego, zwany dalej „producentem”, sporządza protokoły:
1) ze zbioru zielonki przeznaczonej do produkcji suszu paszowego, zwanej dalej „zielonką”, jeżeli jest jednocześnie producentem tej zielonki,
2) z pobrania próbek i oceny wymagań jakościowych dla zielonki, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie,
3) z procesu produkcji suszu paszowego,
4) z pobrania próbek i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego, jeżeli dokonuje tej oceny we własnym zakresie.
§ 2.Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest sporządzany w okresie od rozpoczęcia zbioru zielonki do jego zakończenia i zawiera w szczególności:
1) imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2) numer i datę sporządzenia protokołu,
3) datę zbioru zielonki,
4) numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
5) oznaczenie rodzaju zielonki,
6) określenie masy zielonki zebranej z poszczególnych działek gruntu - w tonach,
7) datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§ 3.Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest sporządzany bezpośrednio po pobraniu próbek zielonki lub przeprowadzeniu badań mających na celu ocenę wymagań jakościowych dla tej zielonki i zawiera w szczególności:
1) imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2) imię i nazwisko osoby pobierającej próbki zielonki,
3) imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki,
4) numer i datę sporządzenia protokołu,
5) oznaczenie:
a) rodzaju zielonki,
b) masy zielonki, z której zostały pobrane próbki pierwotne - w tonach,
c) numeru protokołu ze zbioru zielonki oraz dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu jej zakupu,
d) numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka,
e) liczby pobranych próbek pierwotnych zielonki,
f) masy próbki średniej zielonki - w gramach,
6) miejsce pobrania próbki zielonki,
7) określenie:
a) zapachu i barwy badanej zielonki,
b) wilgotności badanej zielonki - w procentach,
c) czy badana zielonka jest stęchła, spleśniała tub zaparzona,
d) zawartości zanieczyszczeń obcych i mineralnych w badanej zielonce - w procentach,
e) zawartości roślin obumarłych, podsuszonych i podgniłych oraz ich części w badanej zielonce - w procentach,
f) zawartości roślin trujących i szkodliwych w badanej zielonce - w procentach,
8) podpis osoby pobierającej próbki zielonki,
9) podpis osoby wykonującej badania mające na celu ocenę wymagań jakościowych dla zielonki.
§ 4.1. Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest sporządzany:
1) dla poszczególnych partii suszu paszowego,
2) bezpośrednio po zakończeniu procesu suszenia zielonki użytej do produkcji suszu paszowego w danym dniu.
2. Protokół z procesu produkcji suszu paszowego zawiera w szczególności:
1) imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2) oznaczenie:
a) numeru i daty sporządzenia protokołu,
b) numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c) rodzaju zielonki, z której został wyprodukowany susz paszowy,
3) daty rozpoczęcia i zakończenia produkcji suszu paszowego, z podziałem na poszczególne dni,
4) określenie:
a) masy zielonki użytej do produkcji suszu paszowego - w tonach, z podaniem numeru protokołu ze zbioru zielonki i dnia, w którym dokonano jej zbioru, albo numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu zielonki,
b) numeru partii wyprodukowanego suszu paszowego i jego rodzaju,
c) masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach i oznaczenie okresu jego przydatności,
5) nazwę handlową suszu paszowego,
6) datę i podpis osoby sporządzającej protokół.
§ 5.Protokół, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest sporządzany bezpośrednio po wykonaniu badań mających na celu ocenę parametrów jakościowych suszu paszowego i zawiera w szczególności:
1) imię i nazwisko albo nazwę producenta, jego miejsce zamieszkania i adres albo siedzibę i adres oraz numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego,
2) imię i nazwisko osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
3) oznaczenie:
a) numeru i daty sporządzenia protokołu,
b) numerów ewidencyjnych działek gruntu, z których została zebrana zielonka użyta do produkcji suszu paszowego,
c) numeru wyprodukowanej partii suszu paszowego, wraz z oznaczeniem jego rodzaju i masy - w tonach,
d) rodzaju opakowania suszu paszowego,
e) liczby i masy pobranych próbek pierwotnych, próbki ogólnej i laboratoryjnej suszu paszowego - w gramach,
f) sposobu opakowania próbki laboratoryjnej,
4) nazwę handlową suszu paszowego,
5) podpis osoby pobierającej próbki suszu paszowego,
6) imię i nazwisko osoby przeprowadzającej badania,
7) oznaczenie:
a) porażenia suszu paszowego grzybami pleśniowymi,
b) wilgotności suszu paszowego,
c) zawartości białka ogólnego, włókna surowego i popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym (solnym) w suszu paszowym,
8) określenie:
a) zapachu i barwy suszu paszowego,
b) miejsca i daty przeprowadzenia badań,
9) podpis osoby przeprowadzającej badania.
§ 6.1. Producent, na fakturze lub innym dokumencie sprzedaży suszu paszowego, wpisuje, niezależnie od wymogów określonych w odrębnych przepisach:
1) numer partii suszu paszowego nadany przez producenta,
2) oznaczenie rodzaju suszu paszowego,
3) numer wpisu do rejestru producentów suszu paszowego
- z zastrzeżeniem ust. 2.
2. W przypadku sprzedaży suszu paszowego w postaci mieszanki paszowej, producent wpisuje dodatkowo masę suszu paszowego w mieszance paszowej - w tonach.
§ 7.1. Producent prowadzi rejestr wyprodukowanego i sprzedanego suszu paszowego, z uwzględnieniem podziału na poszczególne partie i rodzaje tego suszu.
2. Rejestr, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) określenie masy wyprodukowanej zielonki - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu ze zbioru tej zielonki,
2) określenie masy zakupionej zielonki - w tonach oraz numeru i daty wystawienia dokumentu zakupu tej zielonki,
3) numery ewidencyjne działek gruntu, z których zebrano zielonkę,
4) wyniki oceny wymagań jakościowych dla zielonki i oceny parametrów jakościowych suszu paszowego,
5) określenie masy wyprodukowanego suszu paszowego - w tonach oraz numeru i daty sporządzenia protokołu z procesu produkcji suszu paszowego,
6) określenie masy sprzedanego suszu paszowego - w tonach oraz numerów i dat wystawienia faktur sprzedaży suszu paszowego albo mieszanki paszowej zawierającej susz paszowy, z wyszczególnieniem jego masy w tej mieszance,
7) informacje dotyczące:
a) zużycia paliwa przy produkcji suszu paszowego oraz numeru i daty wystawienia faktury sprzedaży paliwa,
b) zużycia energii elektrycznej przy produkcji suszu paszowego oraz rodzaju dokumentu potwierdzającego jej zużycie, numeru i daty jego wystawienia.
§ 8.[1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 1 grudnia 2001 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00