Specyfikacja do zamówienia z działu 15 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne.
Dla potrzeb zamówień publicznych istotnym jest sposób obliczenia ceny. Odnoszenie sposobu obliczenia ceny do kwestii fakturowania, a więc tego elementu, który będzie miał miejsce w trakcie realizacji umowy i który nie był i nie mógł być przedmiotem badania Zamawiającego jest nieuzasadnione.
1) Jeżeli wykonawca nie jest producentem oferowanych produktów, zobowiązany jest dołączyć zaświadczenie wystawione dla niego przez podmiot oraz stosowne zaświadczenia wystawione przez podmiot dla producentów, od których zakupi oferowane produkty.
Niejednoznaczne zapisy SIWZ nie należy wyjaśniać na niekorzyść wykonawców uczestniczących w postępowaniach, z uwagi chociażby na obowiązkowy zakaz modyfikacji SIWZ po złożeniu oferty.
Prawo Unii Europejskiej nie zobowiązuje przedsiębiorców do certyfikacji wdrożonego systemu HACCP. System certyfikacji przez niezależne instytucje certyfikujące jest w pełni dobrowolny. Zatem alternatywne sformułowanie wymagań Zamawiającego co do dokumentów potwierdzających wdrożenie i stosowanie HACCP należy ocenić za w pełni uzasadnione.