Orzeczenie
Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 29 sierpnia 2023 r., sygn. I SA/Wr 357/23
Przepis art. 12b ust 1 ustawy z 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym (Dz.U. z 2021 r., poz. 183, ze zm.) należy odkodować w ten sposób, że cukry zawarte w środkach spożywczych (nawet występujące w nich naturalnie), dodane do napoju (tu: piwa bezalkoholowego) przez wprowadzenie do niego tych środków spożywczych (tu: soków owocowych) nie stanowią substancji występujących w tym napoju (tu: piwie bezalkoholowym) naturalnie. Dlatego do cukrów zawartych w finalnym napoju (owocowe piwo bezalkoholowe) dodanych do napoju (piwa bezalkoholowego) wraz ze środkiem spożywczym (sokiem owocowym) nie odnosi się wyłączenie wymienione w interpretowanym przepisie.
Teza urzędowa
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Andrzej Cichoń, Sędziowie sędzia WSA Tadeusz Haberka (sprawozdawca), sędzia WSA Jarosław Horobiowski, Protokolant: starszy specjalista Aleksandra Połaczewska, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie 29 sierpnia 2023 r. sprawy ze skargi A sp. z o.o. zs. we W. (dawniej: B. sp. z o.o. zs. we W.) na interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 15 lipca 2021 r. znak 0111-KDSB1-1.4019.48.2021.2.KP w przedmiocie opłaty od środków spożywczych oddala skargę w całości.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi A. sp. z o.o. zs. we W. (dawniej: B. sp. z o.o. zs. we W.; dalej: spółka, strona, skarżąca, wnioskodawca) jest interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: DKIS, organ) z 15 lipca 2021 r. znak 0111-KDSB1-1.4019.48.2021.2.KP w przedmiocie opłaty od środków spożywczych.
Postępowanie przed organem.
Wnioskiem z 19 marca 2021 r. spółka wystąpiła o wydanie indywidualnej interpretacji przepisów praw podatkowego w zakresie przepisów ustawy o zdrowiu publicznym dotyczącej opłaty od środków spożywczych.
We wniosku wskazała, że obok piwa w ofercie posiada również owocowe piwa bezalkoholowe (z zawartością alkoholu do 0,5%) tj. z dodatkiem naturalnego soku owocowego (sok [...], [...], [...]). Zawartość soku w piwie bezalkoholowym wynosi poniżej 20%. Opisywane powyżej owocowe piwa bezalkoholowe są w stylu: sour ale, czyli są to kwaśne piwa bezalkoholowe (zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego podczas procesu produkcyjnego), a sok do piwa nie jest dodawany w celu jego dosłodzenia, tylko dla uzyskania smaku, aromatu owocowego ([...] czy [...]) tzn. jest naturalnym składnikiem produkcji piwa. Owocowe piwa bezalkoholowe będące przedmiotem wniosku są napojami ujętymi w dziale 11 PKWiU. W składzie piwa bezalkoholowego nie znajduje się żadna substancja, o której mowa w art. 12a ust. 1 ustawy z 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym (Dz.U. z 2021 r., poz. 183, ze zm.; dalej u.z.p.). Zawartość cukrów w owocowym piwie bezalkoholowym wynosi 3,6 g.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right