Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 11 lipca 2023 r., sygn. I SA/Rz 167/23
Podatek akcyzowy
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący S. WSA Tomasz Smoleń, Sędzia WSA Piotr Popek, Sędzia WSA Jarosław Szaro /spr./, Protokolant Specjalista Eliza Kaplita-Wójcik po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 lipca 2023 r. sprawy ze skargi U. M. spółka z o.o. S.K.A. z siedzibą w [...] na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Rzeszowie z dnia 20 stycznia 2023 r., nr 1801-IOA.4105.3.2022 w przedmiocie podatku akcyzowego z tytułu produkcji napojów fermentowanych za poszczególne miesiące lat 2019 i 2020 oddala skargę.
Uzasadnienie
Naczelnik Podkarpackiego Urzędu Celno-Skarbowego w Przemyślu decyzją z dnia 12 stycznia 2021 r. określił "U" sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w M. zobowiązanie podatkowe w podatku akcyzowym z tytułu produkcji napojów fermentowanych w kwocie za miesiąc:
- kwiecień 2019 r. – 77zł,
- maj 2019 r. – 231 zł,
- czerwiec 2019 r. – 270 zł,
- lipiec 2019 r. – 802 zł,
- sierpień 2019 r. – 695 zł,
- wrzesień 2019 r. – 1 232 zł,
- październik 2019 r. – 1 771 zł,
- listopad 2019 r. – 395 zł,
- grudzień 2019 r. – 62 zł,
- styczeń 2020 r. – 107 zł.
Organ pierwszej instancji ustalił, że podatnik był kontrolowany w zakresie stosowania znaków akcyzy i oznaczania nimi wyrobów akcyzowych w składzie podatkowym "B" położonym w U.
W celu sprawdzenia deklarowanej zwartości alkoholu w wyprodukowanym cydrze z partii pochodzącej z jednego nastawu, a reprezentującej 6 400 litrów- 12 800 butelek z pomieszczenia magazynowego składu podatkowego, gdzie znajdowało się 5 500 butelek cydru pobrano do badań laboratoryjnych 3 próbki, z których każda stanowiła butelkę o pojemności 0,5 litra oryginalnie zamkniętą kapslem producenta. Próbka 1 została przeznczona dla laboratorium celno-skarbowego w Przemyślu, próbka 2 dla organu kontrolnego, zaś próbka 3 dla kontrolowanego.
Próbka nr 1 została poddana badaniu w dziale laboratorium celno-skarbowego w Podkarpackim Urzędzie Celno-Skarbowym, z którego to badania wynikało, że zawiera ona alkohol etylowy w stężeniu 5,7 +/- 0,3 %.