Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

TEMATY:
TEMATY:

Wyrok WSA w Krakowie z dnia 4 maja 2023 r., sygn. I SA/Kr 282/23

Podatek dochodowy od osób prawnych

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Piotr Głowacki Sędziowie: WSA Inga Gołowska WSA Jarosław Wiśniewski (spr.) Protokolant: starszy sekretarz sądowy Katarzyna Zbylut po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 4 maja 2023 r. sprawy ze skargi P. Sp. z o.o. w K. na interpretację indywidualną Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 10 stycznia 2023 r., nr 0111-KDIB1-3.4010.893.2022.1.ZK w przedmiocie podatku dochodowego od osób prawnych skargę oddala.

Uzasadnienie

P. Sp. z o.o. w K. (powoływana dalej jako Wnioskodawca lub Skarżąca) w dniu 14 grudnia 2022r. wniosła do Dyrektora Krajowej Informacji skarbowej wniosek wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy ulgi badawczo-rozwojowej przedstawiać następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca jest spółką z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podlegającą obowiązkowi podatkowemu w podatku dochodowym od osób prawnych od całości swoich dochodów.

Głównym przedmiotem działalności Wnioskodawcy jest działalność w zakresie hoteli i podobnych obiektów zakwaterowania (PKD 55.10.Z). Ponadto, Spółka prowadzi również działalność w zakresie restauracji i innych stałych placówek gastronomicznych (PKD 56.10.A). Wnioskodawca w ramach swojej działalności prowadzi restauracje hotelową. Klientami restauracji są zarówno goście hotelowi, jak i osoby niekorzystające z usług hotelowych.

W celu poszerzenia asortymentu o nowe dania, co zwiększa atrakcyjność oraz grono klientów restauracji, Wnioskodawca cyklicznie zmienia kartę dań. Zmiana karty dań odbywa się od 3 do 4 razy w roku. Ponadto, tworzone są również Specjalne Karty Dań, które obejmują dania serwowane podczas specjalnych wydarzeń (np. Sylwester) lub dla konkretnych klientów.

W związku z powyższym Spółka regularnie realizuje prace rozwojowe mające na celu opracowanie receptur nowych dań, które znajdą się w Nowej Karcie Dań i Specjalnej Karcie Dań. Proces tworzenia Nowej Karty Dań jak i Specjalnej Karty Dań jest analogiczny, z tym zastrzeżeniem, że oczekiwania i życzenia klientów, na których specjalne zamówienie jest tworzona Specjalna Karta Dań muszą zostać wzięte pod uwagę przez Szefa Kuchni, już na etapie opracowywania pierwszych koncepcji nowych dań.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00