Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 30 listopada 2022 r., sygn. II SA/Rz 877/22

Egzekucyjne postępowanie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący SWSA Piotr Godlewski /spr./ Sędziowie WSA Elżbieta Mazur - Selwa AWSA Maria Mikolik po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym w dniu 30 listopada 2022 r. sprawy ze skargi A. L. na postanowienie Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie z dnia 13 maja 2022 r. nr SŻ.9020.906.1.2022.SB w przedmiocie oddalenia zarzutów w sprawie egzekucji administracyjnej - skargę oddala -

Uzasadnienie

II SA/Rz 877/22

U z a s a d n i e n i e

Przedmiotem skargi A.L. prowadzącego działalność gospodarczą pn. P.A.L. z/s w [...] jest postanowienia Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie (dalej: PPWIS) z 13 maja 2022 r. nr SŻ.9020.906.1.2022.SB dotyczące oddalenia zarzutów w sprawie egzekucji administracyjnej.

Jak wynika z uzasadnienia zaskarżonego postanowienia i akt administracyjnych sprawy, 6 września 2021 r. przedstawiciele Powiatowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej w [...] - przy asyście funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Policji w [...] - przeprowadzili interwencyjną kontrolę sanitarną w magazynie prowadzonej przez skarżącego hurtowni M. przy ul. [...] w [...]. Podczas kontroli stwierdzono, że zakład obrotu żywnością przechowuje i wprowadza do obrotu żywność bez uprzedniego zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS. Jednocześnie w hurtowni spożywczej stwierdzono produkty spożywcze bez oznakowania datą minimalnej trwałości, żywność po upływie terminów przydatności do spożycia oraz po przekroczeniu daty minimalnej trwałości, brak bieżącej wody potrzebnej do utrzymania minimalnych wymogów higienicznych i sanitarnych, a także obecność gryzoni - nosicieli chorobotwórczych patogenów - oraz uszkodzone przez te szkodniki produkty spożywcze, którymi się żywiły. Żywność wymagająca przechowywania w warunkach chłodniczych przechowywana była niezgodnie z zaleceniami ich producentów.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00