Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 21 grudnia 2021 r., sygn. I SA/Bd 318/21

Podatek od towarów i usług

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Tomasz Wójcik Sędziowie sędzia WSA Agnieszka Olesińska (spr.) sędzia WSA Halina Adamczewska-Wasilewicz po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 21 grudnia 2021 r. sprawy ze skargi P. Sp. z o.o. w B. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę

Uzasadnienie

W dniu [...] czerwca 2020 r. [...] Sp. z o.o. (dalej jako Strona, Wnioskodawca lub Skarżąca), reprezentowana przez prokurenta N. C., złożyła wniosek o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania podatkiem od towarów i usług. Wniosek dotyczył następującego towaru: "[...]". Wnioskodawca zaproponował klasyfikację do kodu Nomenklatury scalonej 1702 9079 w piśmie z [...] września 2020 r. (data wpływu [...] września 2020 r.). W piśmie przewodnim załączonym do wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru: "Surowce użyte do produkcji [...] to: 505 kg produktów mlecznych (w tym 75% mleka płynnego i 25% mleka w proszku). Produkty mleczne stanowią 59% wsadu surowcowego ([...]). Pozostałe produkty to 40% cukru oraz 1% dodatków ([...]). Wyrób ten powstaje w wyniku poddania kilkugodzinnej obróbce termicznej cukru z mlekiem." Do wniosku dołączono specyfikację produktu spożywczego "[...]". W dokumencie znajdują się następujące informacje: "(...) 2. Opis produktu: gęsta, plastyczna masa karmelowa o kasztanowej barwie. 3. Skład: cukier, mleko pełne pasteryzowane, mleko pełne w proszku, regulator kwasowości wodorowęglan sodu (soda oczyszczona), substancja konserwująca - [...]. 4. Zastosowanie: do dekoracji oraz przekładania tortów, ciast, wafli i babeczek." W dalszej części specyfikacji wskazano cechy organoleptyczne, fizykochemiczne, wartość odżywczą w 100g produktu, alergeny, GMO, termin ważności, transport, przechowywanie oraz rodzaj opakowania. Do wniosku dołączono także zdjęcie opakowania produktu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00