Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 22 lipca 2021 r., sygn. III SA/Gd 1016/20
Inspekcja sanitarna
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Paweł Mierzejewski, Sędziowie: Sędzia WSA Jolanta Sudoł, Sędzia WSA Janina Guść (spr.), po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 22 lipca 2021 r. sprawy ze skargi T. B. na decyzję [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 14 sierpnia 2020 r. nr [...] w przedmiocie nakazów z zakresu nadzoru sanitarnego oddala skargę.
Uzasadnienie
T. B. pismem z dnia 15 czerwca 2020 r. zwrócił się do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z wnioskiem o weryfikację zestawień kosztów i wartości odżywczych jadłospisu sporządzonego w Zakładzie Karnym w K. na dzień 4 styczeń 2020 r. oraz 7 maja 2020 r. Wniósł również o kontrolę zestawień kosztów i wartości w innych dniach wydawania posiłków. We wniosku podniesiono ponadto kwestię zawyżania kaloryczności posiłków.
Państwowy Powiatowy Inspektora Sanitarny, po zapoznaniu się dokumentacją otrzymaną z Zakładu Karnego w K. oraz po dokonaniu kontroli bloku żywienia w Zakładzie Karnym w K., działając na podstawie art. 105 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postepowania administracyjnego (Dz. U. z 2020 r., poz. 256 ze zm.), dalej w skrócie jako: "k.p.a.", w związku z art. 37 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r., poz. 59 ze zm.), decyzją z dnia 20 lipca 2020 r. (nr [...]) umorzył postępowanie zainicjonowane wnioskiem T. B.
W uzasadnieniu decyzji organ pierwszej instancji wskazał, że w toku postępowania ustalono, iż żywienie w Zakładzie Karnym w K. prowadzone jest w oparciu o Zarządzenie nr 22/19 Dyrektora Generalnego Służby Więziennej z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie gospodarki żywnościowej w jednostkach organizacyjnych Służby Więziennej. W § 1 wymienionego zarządzenia określono m.in. podstawowe wartości kaloryczne oraz ilości wartości składników odżywczych w 100g wybranych produktów żywnościowych. Rozdział 4 "Ewidencja i dokumentacja gospodarki żywnościowej" zarządzenia określa szczegółowo zasady sporządzania raportów stanu żywionych oraz planowania jadłospisów. Jadłospis opracowuje funkcjonariusz służby żywnościowej wyznaczony przez kierownika działu kwatermistrzowskiego, przy współudziale lekarza bądź wyznaczonego przez niego pracownika służby zdrowia oraz szefa kuchni, uwzględniając m.in. składniki odżywcze i kaloryczność posiłków. Jadłospis, dla każdego rodzaju posiłków stosowanych w jednostce podpisują: sporządzający, kierownik działu kwatermistrzowskiego oraz lekarz bądź wyznaczony przez niego pracownik służby zdrowia, a zatwierdza kierownik jednostki. Dla każdego stosowanego w jednostce rodzaju posiłku sporządza się odrębny jadłospis dzienny lub dekadowy. Decyzję w tej sprawie podejmuje kierownik działu kwatermistrzowskiego. Jadłospisy dekadowe w zależności od sytuacji rynkowej należy korygować, uwzględniając aktualne ceny i możliwości zaopatrzenia. Zgodnie z § 19 ust. 1 w jadłospisie podaje się m.in.: rodzaje posiłków i napojów, minimalny koszt posiłków i napojów, wartość pieniężną poszczególnych środków spożywczych niezbędnych do przygotowania wszystkich posiłków i napojów, zawartość poszczególnych składników odżywczych w posiłkach i napojach, wartość kaloryczną każdego posiłku i łączną wartość kaloryczną posiłków, faktyczny dzienny koszt posiłków i napojów. Zgodnie z w/w zarządzeniem wartość kaloryczną każdego posiłku oblicza się oddzielnie dla śniadania, obiadu i kolacji. Wartości kaloryczne oraz ilości składników odżywczych określa załącznik zarządzenia.