Orzeczenie
Wyrok WSA w Łodzi z dnia 25 listopada 2020 r., sygn. II SA/Łd 586/20
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział II w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA Agnieszka Grosińska-Grzymkowska Sędziowie Sędzia WSA Robert Adamczewski (spr.) Asesor WSA Anna Dębowska po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 25 listopada 2020 r. sprawy ze skargi J. S. na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Ł. z dnia [...] nr [...] znak [...] w przedmiocie nakazów i zakazów z zakresu nadzoru weterynaryjnego dotyczących fermy drobiu oddala skargę. m. d.
Uzasadnienie
II SA/Łd 586/20
Uzasadnienie
Do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi wpłynęła skarga J. S. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Ł. z [...] r. (nr [...]) utrzymującą w mocy decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii w B. nr [...] z [...] r. (znak: [...]).
Z akt sprawy wynika następujący przebieg postępowania:
W dniu 11 maja 2017 r. w gospodarstwach K.S. oraz J. S. w miejscowości T. 12, gmina D., utrzymujących kury nioski towarowe (produkcja jaj konsumpcyjnych) przeprowadzono kontrolę interwencyjną. W trakcie kontroli pobrano próby wody przeznaczonej do pojenia kur w kierunku wykrywania obecności substancji przeciwbakteryjnych, paszy w kierunku wykrywania pałeczek Salmonella, jaj w kierunku obecności substancji przeciwbakteryjnych oraz kału w kierunku wykrywania pałeczek Salmonella. Próbki przekazano do badań do Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Ł. przy Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Ł. - laboratorium urzędowego, akredytowanego, o którym mowa w art. 25 ustawy z 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tj.: Dz.U. z 2016 r., poz. 1077 ze zm.) [dalej: ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej].
Wyniki badań przeprowadzonych w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Ł. wskazały na brak obecności pałeczek Salmonella spp. w badanych próbkach paszy pochodzących z kurników TK1, TK2, TK3, TK4, brak pozostałości antybiotyków lub innych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym w wodzie pobranej z kurników TK1, TK2, TK3, TK4, a także brak pozostałości antybiotyków lub innych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym w jajach pobranych z kurników TK1,TK2, TK3, TK4. Wynik badania z 16 maja 2017 r. (sprawozdanie z badań [...]), przeprowadzonego przez Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Ł. Zakład Higieny Weterynaryjnej na próbce kału z kurnika TK 3 wskazał natomiast na obecność Salmonella Enteritidis w badanej próbie. Jednocześnie w próbkach kału pobranych z kurników TK1, TK2, TK4 nie stwierdzono obecności drobnoustrojów Salmonella.