Wyrok WSA w Warszawie z dnia 30 lipca 2020 r., sygn. VII SA/Wa 2700/19
Inspekcja sanitarna
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Joanna Gierak-Podsiadły, Sędziowie sędzia WSA Monika Kramek, sędzia WSA Andrzej Siwek (spr.), Protokolant st. sekretarz sądowy Magdalena Banaszek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 30 lipca 2020 r. sprawy ze skargi R. R. na decyzję Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] września 2019 r. znak: [...] w przedmiocie wymierzenia kary pieniężnej oddala skargę
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] września 2019 r., znak: [...], Główny Inspektor Sanitarny (dalej: "GIS", "organ odwoławczy"), na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2020 r. poz. 256 ze zm., dalej jako "k.p.a.) w zw. z art. 103 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252, ze zm.) po rozpatrzeniu odwołania R. R. od decyzji [...] Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] lipca 2019 r. nr [...] wymierzającej karę pieniężną w wysokości 1500 zł w związku z faktem prowadzenia działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością w kawiarence pn. "[...]" przy ul. [...] w [...]niezgodnie z zakresem określonym w decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w [...]. z dnia [...] listopada 2015 r. znak: [...]zatwierdzającej ww. zakład, utrzymał w mocy decyzję organu I instancji.
Do wydania powyższej decyzji doszło w następującym stanie faktycznym i prawnym:
Decyzją z dnia [...] listopada 2015 r. znak: [...] Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w [...](dalej jako: "PPIS", "PPIS w [...].") na podstawie art. 61, art. 62 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz art. 63 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zatwierdził kawiarnię "[...]" przy ul. [...] w [...] do prowadzenia działalności polegającej na przygotowywaniu i serwowaniu potraw przygotowanych z półproduktów i produktów gotowych oraz napojów zimnych i gorących. Dania i napoje serwowane będą na naczyniach wielokrotnego użytku.