Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 26 września 2019 r., sygn. VI SA/Wa 836/19

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Dorota Dziedzic - Chojnacka (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Pamela Kuraś - Dębecka Sędzia WSA Danuta Szydłowska Protokolant spec. Jarosław Kielczyk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 września 2019 r. sprawy ze skargi K. Sp. z o.o. z siedzibą w [...] na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] lutego 2019 r. nr [...] w przedmiocie odmowy udzielenia patentu na wynalazek oddala skargę

Uzasadnienie

Przedmiotem zaskarżenia w niniejszej sprawie jest decyzja Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej (dalej: "organ" lub "UP RP") z [...] lutego 2019 r. nr [...] , którą organ na podstawie art. 245 ust. 1 pkt. 1 w zw. z art. 24, 26 ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej (Dz.U. z 2017 r. poz.776, dalej: "Pwp"), po rozpatrzeniu wniosku spółki K. Sp. z o.o. (dawnej: [...] spółka jawna) z siedzibą w [...] (dalej: "wnioskodawca", "zgłaszająca", "strona" lub "skarżąca") o ponowne rozpatrzenie sprawy, utrzymał w mocy własną decyzję z [...] maja 2018 r. nr [...], w przedmiocie odmowy udzielenia patentu na wynalazek nr [...] pt: "Baza produktu spożywczego i sposób jego przygotowania".

Decyzja organu zapadła w oparciu o następujący stan faktyczny i prawny sprawy.

Zgłoszeniem z [...] września 2014 r. zgłaszająca wniosła o udzielenie patentu na ww. wynalazek.

Pismami z 9 czerwca 2017 r. i z 10 października 2017 r. organ powiadomił zgłaszającą o braku ustawowych warunków do uzyskania ochrony na ww. rozwiązanie. W uzasadnieniu swojego stanowiska organ podał, że przedmioty projektu nie spełniają warunku nowości w świetle stanu techniki - art. 24, 25 w zw. z art. 315 ust. 3 Pwp.

Organ, analizując przedmiotowe rozwiązanie, wskazał, że wziął pod uwagę, że: dotyczy ono produktów spożywczych i sposobu ich wytwarzania na bazie zboża ekspandowanego lub mieszanin zbóż oraz pseudo-zbóż ekspandowanych (głównie amarantusa, z ewentualnymi dodatkami), nawilżonych i mieszanych z zagniataniem w dowolny kształt; do nawilżania można wykorzystać dowolny płyn, w tym wodę lub mleko; dodatkami mogą być przyprawy smakowe i różne składniki odżywcze, np. warzywa, mięso, jajka; produkty mogą lecz nie muszą być poddawane dalszej obróbce cieplnej. Organ zwrócił uwagę, że takie produkty i sposób ich wytwarzania były znane. Na dowód wskazał przykłady publikacji (dalej: "D1" - "D10") ujawniających w różnych wariantach takie produkty i sposób ich wytwarzania, stanowiące wpisy na stronach internetowych przed datą niniejszego zgłoszenia - wskazując źródłowe adresy stron internetowych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00