Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 14 maja 2019 r., sygn. III SA/Gl 116/19
Inne
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Barbara Orzepowska-Kyć, Sędzia WSA Magdalena Jankiewicz (spr.), Sędzia WSA Marzanna Sałuda, Protokolant St. ref. Izabela Maj-Dziubańska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 maja 2019 r. sprawy ze skargi A sp. z o.o. w W. na decyzję Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Katowicach z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie opłaty za czynności kontrolne oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją nr [...] z [...] Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny po rozpatrzeniu odwołania skarżącej "A" sp. z o.o. od decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w C. nr [...] z [...] w przedmiocie obciążenia skarżącej opłatą za czynności kontrolne w wysokości 155 zł - utrzymał w mocy decyzję organu I instancji w zakresie zakwestionowanej wysokości opłaty.
W podstawie prawnej powołał art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z 14.06.1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 2096 z późn. zm.) w związku z art. 75 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 ustawy z 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541 z późn. zm.) oraz § 3 pkt 1 i 2, § 4 ust. 1 pkt 2 lit. b i ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 5.10.2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. z 2017 r. poz. 2012).
W uzasadnieniu organ przedstawił stan faktyczny sprawy.
Stwierdził, że 21.05.2018 r. przedstawiciel Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w C. pobrał do badań laboratoryjnych, w zakresie oceny zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz oceny znakowania, w aptece w C. suplement diety "[...]", którego dystrybutorem w Polsce jest skarżąca. Podjęte czynności wykazały, że znakowanie produktu było niezgodne z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20.12.2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Urz. UE z 2006 r. seria L poz. 404 z późn. zm.).