Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Krakowie z dnia 9 października 2018 r., sygn. I SA/Kr 440/18

Podatek akcyzowy

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia: WSA Waldemar Michaldo Sędziowie: WSA Wiesław Kuśnierz (spr.) WSA Jarosław Wiśniewski Protokolant: specjalista Bożena Piątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 27 września 2018 r. sprawy ze skargi A. Sp. z o.o. Sp. k. w B. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w K. z dnia [...] lutego 2018 r. nr [...] w przedmiocie odmowy ustalenia dopuszczalnej normy zużycia alkoholu etylowego - skargę oddala -

Uzasadnienie

Pismem z dnia 22 maja 2017 r. A. Sp. z o.o. Spółka Komandytowa z siedzibą w B. (dalej: Spółka, Strona, Skarżąca, Wnioskodawca) zwróciła się do Naczelnika Urzędu Skarbowego w N. S. (dalej: NUS, organ I instancji) o ustalenie dopuszczalnej normy zużycia napojów alkoholowych w przypadku ich użycia do produkcji wyrobów będących półproduktami o kodzie CN [...], które zawierają w swoim składzie alkohol etylowy w ilości 46,7% vol i służą jako półprodukty do wytwarzania artykułów spożywczych, w których zawartość alkoholu etylowego nie przekracza 8,5 l alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu dla wyrobów czekoladowych i 5 l alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu dla wszystkich innych wyrobów. W przedmiotowym wniosku Spółka opisała czynności technologiczne wykonywane podczas produkcji wskazanego wyrobu oraz wniosła o ustalenie dopuszczalnych norm ubytków oraz dopuszczalnych norm zużycia alkoholu etylowego w wysokościach wskazanych w przedmiotowym piśmie. Jako podstawę prawną żądania Spółka wskazała przepis art. 32 ust. 4 pkt 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 43 ze zm.; obecnie Dz.U. z 2018 r., poz. 1114, dalej: u.p.a.).

Pismem z dnia 29 czerwca 2017 r. Spółka przesłała m.in. 17 norm zakładowych dotyczących wyrobu [...] - zaprawka smakowa do flambirowania potraw i sosów, w różnych odmianach smakowych, a ponadto zmodyfikowała swój pierwotny wniosek z dnia 22 maja 2017 r. w taki sposób, że wnosi o określenie tylko norm zużycia alkoholu w związku z faktem, iż w trakcie produkcji ubytki właściwie nie powstają lub są równe zero.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00