Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 2 sierpnia 2017 r., sygn. II SA/Gd 383/17
Inspekcja weterynaryjna
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA Jolanta Górska (spr.) Sędziowie: Sędzia WSA Dorota Jadwiszczok Sędzia WSA Katarzyna Krzysztofowicz Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Diana Wojtowicz po rozpoznaniu w dniu 2 sierpnia 2017 r. w Gdańsku na rozprawie sprawy ze skargi J. F. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia 30 marca 2017 r., nr [...] w przedmiocie zakazu wprowadzania do obrotu mięsa oddala skargę.
Uzasadnienie
Będąca przedmiotem niniejszej sprawy skarga J. F. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia 30 marca 2017 r., nr [..], wniesiona została w następujących okolicznościach faktycznych i prawnych:
W dniu 3 lutego 2017 r., Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził kontrolę w zakładzie skarżącej J. F., z uwagi na informację nadzorującego ten zakład lekarza weterynarii o dużej ilości mięsa zgormadzonego w chłodniach z numerem jednej partii I/02.02.2017 r. W czasie kontroli stwierdzono łącznie 8445,01 kg mięsa z kurczaka. Z dokumentów wynikało, że z partii I/02.02.2017 r. sprzedano łącznie 6327,7 kg mięsa. Suma towaru z numerem partii I/02.02.2017 r. zgromadzonego w chłodniach oraz wysłanego z zakładu wyniosła zatem 14772,71 kg. Zgodnie zaś ze specyfikacją przyjęcia żywca oraz dokumentacją towarzyszącą przesyłce żywca dnia 2.02.2017 r. w zakładzie ubito 4560 sztuk kurcząt o łącznej wadze 11571,95 kg - partia I/02.02.2017 r. Podczas kontroli stwierdzono również nieoznakowane mięso drobiowe o wadze 1074 kg w znajdującym się na posesji kontenerze, który nie stanowi części zakładu i nie jest pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W związku z tym zabezpieczono mięso drobiowe o łącznej wadze 9519,01 kg.
W tym stanie, biorąc pod uwagę wydajność ubojową zakładu prowadzonego przez skarżącą, organ stwierdził, że z ilości 11571,95 kg żywca możliwe było uzyskanie około 8678,96 kg mięsa. Stwierdzona rozbieżność uniemożliwia ustalenie podchodzenia partii mięsa I/02.02.2017 r. W zakładzie z uboju z dnia 2.02.2017 r. wyprodukowano więcej mięsa niż wynosiła waga żywych tuszek z partii I/02.02.2017 r., co powoduje, że brak jest możliwości pełnej identyfikacji pochodzenia tego mięsa.