Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 26 kwietnia 2017 r., sygn. V SA/Wa 1241/16

Podatek akcyzowy

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Marek Krawczak, Sędzia WSA - Beata Blankiewicz-Wóltańska, Sędzia WSA - Irena Jakubiec-Kudiura (spr.), Protokolant st. specjalista - Justyna Macewicz, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 kwietnia 2017 r. sprawy ze skargi S.Sp. z o.o. z siedzibą w P. T. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. (obecnie: Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w W.) z dnia [...] marca 2016 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej oddala skargę

Uzasadnienie

Przedmiotem kontroli sądowoadministracyjnej w niniejszej sprawie jest decyzja Dyrektora Izby Celnej w W. (dalej jako: "Dyrektor IC", "organ odwoławczy" lub organ II instancji") z [...] marca 2016 r. nr [...] utrzymująca w mocy decyzję Dyrektora Izby Celnej we W. (dalej jako: "organ I instancji") z [...] listopada 2015 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji akcyzowej (dalej jako: "WIA").

Stan faktyczny przedstawia się następująco.

Wnioskiem z [...] kwietnia 2015 r. S. sp. z o.o. z siedzibą w P. (dalej jako: "skarżąca", "spółka" lub strona") wystąpiła o wydanie wiążącej informacji akcyzowej dla wyrobu o nazwie "cydr - niskoalkoholowy napój jabłkowy półmusujący gazowany półsłodki". Zgodnie z deklaracją strony wyrób powinien być klasyfikowany do kodu CN 2206 00 51, obejmującego cydr, a jako rodzaj wyrobu wskazała napój fermentowany - cydr.

W polu 45 wniosku - nazwa handlowa i informacje dodatkowe - strona wskazała m.in.: "CYDR - napój jabłkowy o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na cydr, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, lub dodania soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego. Udział soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego, w przeliczeniu na moszcz jabłkowy, lub moszczu jabłkowego, w nastawie na cydr, nie może być mniejszy nić 60% objętościowych. Normatywny ekstrakt soku jabłkowego 9,5 Brix.".

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00