Wyrok WSA w Warszawie z dnia 8 lutego 2017 r., sygn. V SA/Wa 226/16
Środki unijne
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Beata Krajewska, Sędzia WSA - Irena Jakubiec- Kudiura (spr.), Sędzia WSA - Arkadiusz Tomczak, Protokolant specjalista - Marcin Wacławek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 8 lutego 2017 r. sprawy ze skargi F. Sp. z o.o. w M. na decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia [...] listopada 2015 r. nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia spełnienia warunków i dokonania wpisu do rejestru grupy producentów rolnych; oddala skargę.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi F. sp. z o.o. w M. (dalej jako: "skarżąca", "strona" lub "grupa") jest decyzja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (dalej jako: "Minister" lub "organ II instancji"), z [...] listopada 2015 r., nr [...] utrzymująca w mocy decyzję Marszałka Województwa [...] (dalej jako: "Marszałek" lub organ I instancji") z [...] sierpnia 2015 r. nr [...] uchylającą ostateczną decyzję Marszałka Województwa [...] z [...] grudnia 2013 r. nr [...] i odmawiającą stwierdzenia spełnienia przez skarżącą określonych w ustawie warunków wpisu do rejestru grup producentów rolnych oraz dokonania wpisu do rejestru grup producentów rolnych.
Zaskarżona decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym.
Zgodnie z wnioskiem strony z [...] listopada 2013 r. Marszałek Województwa [...] ostateczną decyzją z [...] grudnia 2013 r. nr [...] stwierdził spełnienie przez skarżącą warunków określonych w art. 3 oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 6 ustawy z 15 września 200 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2000 r., Nr 88, poz. 983 ze zm., dalej jako: "ustawa o grupach" i wpisał ją do rejestru grup producentów rolnych województwa [...] ze względu na grupę produktów: drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone: kurczaki.
Pismem z [...] czerwca 2014 r. Dyrektor [...] Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w G. poinformował Marszałka, że trzech z pięciu członków grupy, tj. K. K., K. K. oraz D. B. w 2013 roku nie prowadziło produkcji przynajmniej jednego produktu z grupy produktów: drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone: kurczaki. Dyrektor ARiMR przekazał Marszałkowi wyjaśnienia, złożone przez skarżącą, zgodnie z którymi: "K. K., K. K., D. B. prowadzili gospodarstwa rolne o profilu działu specjalnego produkcji rolnej produkcji kurczaka brojlera, a więc produkcję kurczaka brojlera rozpoczęli wg harmonogramu złożonego w Oddziale Regionalnym ARiMR w G., w dniu [...] maja 2014 r. Okres roku 2013 od czasu rejestracji aż po pierwsze wstawienie upłynął członkom grupy na przygotowanie obiektów do produkcji kurczaka brojlera. Pierwsze wstawienia w tych gospodarstwach nastąpiły: