Wyrok WSA w Krakowie z dnia 3 lutego 2017 r., sygn. I SA/Kr 519/16
Interpretacje podatkowe
|Sygn. akt I SA/Kr 519/16 | [pic] W Y R O K W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 lutego 2017 r., Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie, w składzie następującym:, Przewodniczący Sędzia: WSA Bogusław Wolas (spr.), Sędziowie: WSA Paweł Dąbek, WSA Waldemar Michaldo, Protokolant: Katarzyna Krawczyk, po rozpoznaniu w postępowaniu uproszczonym na posiedzeniu niejawnym, w dniu 3 lutego 2017 r., sprawy ze skargi "J" sp. z o.o. z siedzibą w P. na postanowienie Ministra Finansów z dnia 25 lutego 2016 r. nr [...] w przedmiocie pozostawienia bez rozpatrzenia wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego I. uchyla zaskarżone postanowienie, II. zasądza od Ministra Rozwoju i Finansów na rzecz strony skarżącej kwotę 597 zł (pięćset dziewięćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania.
Uzasadnienie
Postanowieniem z dnia 25 lutego 2016 r Dyrektor Izby Skarbowej działając w imieniu Ministra Finansów po rozpoznaniu zażalenia "U" spółki z o o w K z dnia 25 stycznia 2016 r utrzymał w mocy swoje postanowienie z dnia 4 stycznia 2016 r o pozostawieniu bez rozpatrzenia wniosku "U." sp. z o.o. w P. (dalej jako spółka, wnioskodawca lub strona skarżąca) z dnia 31 sierpnia 2015 r. o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT do dostawy klusek na parze.
Postanowienie to zostało wydane w następującym stanie faktycznym. W dniu 15 września 2015 r.. wpłynął wniosek spółki o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego. Przedstawiając zdarzenie przyszłe podano, że wnioskodawca jest czynnym zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług. W ramach prowadzonej działalności gospodarczej produkuje, a następnie sprzedaje kluski na parze. Odbiorcami klusek na parze są hurtownie, markety, sklepy wielkopowierzchniowe, firmy cateringowe.
Produkcja klusek na parze realizowana jest w trzech rodzajach, tj. kluski na parze z nadzieniem o smaku czekoladowym, kluski na parze z nadzieniem owocowym oraz kluski na parze (bez nadzienia) (łącznie zwane dalej: "kluskami na parze"). Każdy z rodzajów klusek na parze jest produktem chłodzonym, pakowanym w atmosferze ochronnej. Kluski na parze są produktami mącznymi, zawierającymi co najmniej 58% mąki (kluski nadziewane), a nawet 63% mąki (kluski nienadziewane). Są to produkty dwuskładnikowe (z nadzieniem owocowym lub czekoladowym), które traktowane są jako słodki, samodzielny posiłek, w procesie produkcyjnym poddany ugotowaniu na parze (parowane w 100°C przez 19 minut). Celem spożycia produkt należy jedynie podgrzać na parze przez okres około 3 minut.