Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 9 listopada 2016 r., sygn. II SA/Wr 525/16

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Zygmunt Wiśniewski Sędziowie: Sędzia WSA Mieczysław Górkiewicz Sędzia NSA Halina Kremis (sprawozdawca) Protokolant: Asystent sędziego Łukasz Cieślak po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 9 listopada 2016 r. sprawy ze skargi M.K. na decyzję D. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii we W. z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie wymierzenia kar pieniężnych w związku z naruszeniem określonych obowiązków związanych z prowadzeniem zakładu uboju i przetwórstwa mięsnego oddala skargę w całości.

Uzasadnienie

Z doręczonych Sądowi akt administracyjnych wynika, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Z. decyzją z dnia [...] r. nr [...] wymierzył M.K., prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą "U.." w M.W.D. (gmina S.), następujące kary pieniężne:

1) w wysokości 6 000 zł (słownie: sześć tysięcy złotych) - na podstawie § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. Nr 93, poz. 600 - dalej jako "rozporządzenie z dnia 26 maja 2010 r."), w związku z:

a) zabrudzeniami sufitu w pomieszczeniu chłodni mięsa - peklowni, spowodowanymi przez urządzenie chłodnicze, co stanowi naruszenie wymagań określonych w załączniku II, rozdziale I, ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 2004 r., s. 1; polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, s. 319, ze zm. - dalej jako "rozporządzenie nr 852/2004"),

b) chropowatą posadzką w pomieszczeniu obróbki termicznej (tzw. "kotłów parzelniczych"), co jest niezgodne z wymaganiami określonymi w załączniku II, rozdziale II, ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 852/2004,

c) niewłaściwym działaniem sterylizatora, niezgodnym z opisem w systemie HACCP dla zakładu, co narusza normę określoną w załączniku II, rozdziale II, ust. 2 rozporządzenia nr 852/2004;

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00