Wyrok WSA w Olsztynie z dnia 15 listopada 2016 r., sygn. II SA/Ol 1156/16
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Tadeusz Lipiński (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Beata Jezielska Sędzia WSA Ewa Osipuk Protokolant St. sekretarz sądowy Grażyna Wojtyszek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 listopada 2016 r. sprawy ze skargi Spółki A na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia "[...]". nr "[...]" w przedmiocie okazania do wglądu dokumentacji oddala skargę.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia "[...]" Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny nakazał stronie okazać do wglądu, w terminie do 31.12.2017 r., dokumentację opartą na zasadach systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) dla realizowanej w zakładzie działalności. W uzasadnieniu podniesiono, że w wyniku kontroli przeprowadzonej 17 maja 2016r. i kontroli sprawdzającej przeprowadzonej 8 czerwca 2016r. stwierdzono m.in.: brak opracowanych zasad systemu HACCP.
W odwołaniu od tej decyzji strona podniosła, że obowiązek wdrożenia HACCP dotyczy średnich zakładów, zatrudniających powyżej 50 pracowników, natomiast małe zakłady, zobowiązane są do wdrożenia jedynie zasad GHP/GMP, które to praktyki są
w przedmiotowym zakładzie wdrożone i stosowane. W zawiązku z tym zaskarżona decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego nie jest adekwatna do obowiązującego stanu prawnego, zakresu i wielkości prowadzonej działalności.
Po rozpatrzeniu odwołania Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny decyzją z dnia "[...]" utrzymał w mocy decyzję organu I instancji. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że upoważnieni przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w pracownicy PSSE przeprowadzili w dniu 17.05.2016 r kontrolę sanitarną w Restauracji A przy ul. A w A, należącej do A. Podczas kontroli stwierdzono nieprawidłowości, które zostały opisane w protokole kontroli sanitarnej, znak: "[...]". Kontrola sprawdzająca przeprowadzona w Restauracji A w dniu 08.06.2016r. potwierdziła usunięcie nieprawidłowości, z wyłączeniem uchybienia dotyczącego zasad systemu HACCP.