Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 13 września 2016 r., sygn. V SA/Wa 1728/16

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Tomasz Zawiślak, Sędzia WSA - Jarosław Stopczyński, Sędzia WSA - Bożena Zwolenik (spr.), Protokolant specjalista - Marcin Wacławek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 13 września 2016 r. sprawy ze skargi P. Sp. z o.o. w G. na decyzję Szefa Służby Celnej z dnia ... maja 2013 r. nr ... w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej; 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z dnia ... grudnia 2012 r.; 2. zasądza od Szefa Służby Celnej na rzecz P. Sp. z o.o. w G. kwotę 757 zł (siedemset pięćdziesiąt siedem złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.

Uzasadnienie

Przedmiotem skargi P. Spółka z o.o. z siedzibą w G. jest decyzja Szefa Służby Celnej (dalej: "Szef SC", "organ odwoławczy") z dnia [...] maja 2013 r. nr [...], utrzymująca w mocy decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. (dalej: "Dyrektor IC", "organ I instancji") nr [...] z dnia [...] grudnia 2012 r., którą odmówiono wydania wiążącej informacji taryfowej w związku z wnioskiem Strony z dnia [...] marca 2007 r. o wydanie wiążącej informacji taryfowej dla towaru o nazwie "mrożone przedżołądki wołowe".

Zaskarżona decyzja została wydana w następującym stanie faktycznym i prawnym.

Wnioskiem z dnia [...] marca 2007 r. P. Sp. z o.o. w G. (dalej: "Spółka", "Skarżąca", "Strona") wystąpiła do Dyrektora IC o udzielenie wiążącej informacji taryfowej dla towaru opisanego jako "mrożone przedżołądki wołowe sparzone po wstępnej obróbce parzenia poprzez osiągnięcie temperatury 80 stopni Celsjusza w całej objętości przedżołądka, po parzeniu schłodzonych do temperatury 5 stopni Celsjusza, następnie pakowanych i mrożonych do temperatury minus 18 stopni Celsjusza". Zdaniem Strony, towar ten powinien zostać zaklasyfikowany pod kodem nomenklatury scalonej 0504 Wspólnotowej Taryfy Celnej (CN).

Decyzją z dnia [...] sierpnia 2007 r. o numerze [...] Dyrektor IC dokonał kwalifikacji towaru pod pozycją 1602 50 CN. Organ uznał, że poddanie przedżołądków obróbce termicznej wyklucza ten towar z pozycji 0504 CN.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00