Wyrok WSA w Warszawie z dnia 28 września 2016 r., sygn. VIII SA/Wa 161/16
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Sławomir Fularski, Sędziowie Sędzia WSA Cezary Kosterna (sprawozdawca), Sędzia WSA Iwona Szymanowicz- Nowak, Protokolant Sekretarz sądowy Karolina Kaca, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 28 września 2016 r. w Radomiu sprawy ze skargi [...] Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. na decyzję Szefa Służby Celnej z dnia [...] grudnia 2015 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z dnia [...] lutego 2014 r. nr [...]; 2) zasądza od Szefa Służby Celnej na rzecz skarżącej [...] Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. kwotę [...] ([...]) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
1. Przedmiotem skargi [...] sp. z o.o. z siedzibą w K. N. (dalej: spółka, skarżąca lub wnioskodawca) jest decyzja Szefa Służby Celnej (dalej: organ odwoławczy lub Szef S.C.) w [...] grudnia 2015 r. nr [...] utrzymująca w mocy Decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z [...] lutego 2014 r. nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej ustalającą klasyfikację taryfową towaru - napoju o nazwie "[...]".
2.1. Wydanie zaskarżonej decyzji poprzedzone zostało następującym postępowaniem:
Wnioskiem z dnia [...] czerwca 2013 r. spółka wystąpiła do Dyrektora Izby Celnej w W. (dalej: Dyrektor IC) o wydanie wiążącej informacji taryfowej dla napoju
o nazwie "[...]". Zdaniem wnioskującej towar ten powinien zostać zaklasyfikowany pod kodem nomenklatury scalonej 2206 00 81 Wspólnotowej Taryfy Celnej (cydr i perry). Spółka opisała proces wytwarzania produktu. Zagęszczony sok jabłkowy o ekstrakcie 70 Brix zostaje odtworzony do soku pojedynczego (11,2 Brix) poprzez dodatek wody w tanku fermentacyjnym. Do soku dodawany jest syrop cukrowy lub glukozowo-fruktozowy w ilości przewidzianej recepturą oraz kwas cytrynowy do ewentualnej korekty pH. Do tak przygotowanej mieszaniny (nastawy na cydr) zostają dodane drożdże oraz pożywki - substancje wspomagające fermentację. Zgodnie z tą recepturą nastaw zawiera 62% soku jabłkowego, substancje słodzące, kwas cytrynowy