Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Łodzi z dnia 16 września 2016 r., sygn. III SA/Łd 435/16

 

Dnia 16 września 2016 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi, Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Irena Krzemieniewska Sędziowie Sędzia WSA Ewa Alberciak (spr.) Sędzia NSA Janusz Nowacki Protokolant referent-stażysta Renata Tomaszewska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 2 września 2016 roku sprawy ze skargi A Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością Spółki komandytowej z siedzibą w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie określenia zobowiązania w podatku akcyzowym za styczeń 2014 roku oddala skargę.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia (...), nr (...), wydaną na podstawie art. 233 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r.- Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz.U. z 2015r. poz. 613 ze zm.), dalej O.p., Dyrektor Izby Celnej w Ł. utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w P. z dnia (...), nr (...) w przedmiocie określenia Ax Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością Spółce komandytowej z siedzibą w K. zobowiązania w podatku akcyzowym za styczeń 2014r. w kwocie 296 845,00 zł.

Powyższe rozstrzygnięcie zostało wydane w oparciu o następujące ustalenia faktyczne i prawne.

W dniu 25 lutego 2014r. spółka złożyła deklarację dla podatku akcyzowego AKC-4/B oraz AKC-4/C deklarując jako podstawę opodatkowania w załączniku AKC-4/B - 1.355,20 hl xo napoju fermentowanego, natomiast w załączniku AKC-4/C- 11.606.56 hl x° Plato napoju piwnego. Do deklaracji strona załączyła informację o winie, napojach fermentowanych i wyrobach pośrednich w składzie podatkowym (INF-B) oraz informację o piwie w składzie podatkowym.

Postanowieniem z dnia (...) Naczelnik Urzędu Celnego w P. wszczął z urzędu postępowanie w sprawie określenia w prawidłowej wysokości zobowiązania podatkowego w podatku akcyzowym za styczeń 2014r. Podstawę do wszczęcia postępowania podatkowego stanowiły ustalenia zawarte w protokole kontroli z dnia 5 marca 2014r., przeprowadzonej w dniu 28 stycznia 2014r. Z ustaleń zawartych w protokole kontroli wynika, że w dniu 14 stycznia 2014r. dokonano pobrania z linii rozlewniczej 20 sztuk butelek napoju alkoholowego na bazie piwa według etykiety - o objętości 670 ml. Pomiaru napełniania opakowań jednostkowych dokonano w temperaturze 20 °C BN. Stwierdzono, że średnie napełnienie 20 sztuk butelek wynosi 721,2 ml. Pomiar napełniania 20 sztuk butelek został dokonany z partii 4.800 sztuk butelek napoju alkoholowego na bazie piwa. Na podstawie dokumentacji produkcyjnej ustalono, że badany wyrób gotowy został sporządzony z piwa wyprodukowanego z metryki nastawu 76 z dnia 10 grudnia 2013r., przekazanego na kupaż napoju alkoholowego na bazie piwa 14° Plato według karty kupażu nr 4/P z dnia 13 stycznia 2014r. Kontrolujący stwierdzili, że średnie napełnienie opakowań jednostkowych jest wyższe niż deklarowane na etykiecie producenta. Rzeczywiste napełnianie 1 sztuki butelki jest wyższe o 51,2 ml od ilości deklarowanej. Ustalono, że w dniu 14 stycznia 2014r. zostało przekazane z działu kupażowni na rozlew 6 690 litrów napoju piwnego, natomiast rozlane zostało 5 804 sztuk butelek o pojemności 670 ml i 3 168 sztuk butelek o pojemności 850 litrów, co łącznie daje 6 581,48 litrów. Podmiot w dokonanych zapisach nie uwzględnił kontrolowanej w dniu 14 stycznia 2014r. partii alkoholu na bazie piwa 14° Plato, tj. 4 800 sztuk butelek o większym napełnieniu, niż deklarowana na etykiecie. Z powyższego wynika, że Spółka rozlała więcej wyrobu gotowego niż przekazała z kupażowani na rozlew, wykazując jednocześnie ubytek. W oświadczeniu złożonym w dniu 19 sierpnia 2014r. Spółka podała, że ww. napój wyprodukowany w dniu 14 stycznia 2014r. został sprzedany w dniu 31 stycznia 2014r.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00