Orzeczenie
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 3 sierpnia 2016 r., sygn. III SA/Wa 1868/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Tomasz Janeczko (sprawozdawca), Sędziowie sędzia WSA Agnieszka Góra-Błaszczykowska, sędzia WSA Dariusz Zalewski, po rozpoznaniu w trybie uproszczonym w dniu 3 sierpnia 2016 r. sprawy ze skargi K. z siedzibą w W. na postanowienie Ministra Finansów z dnia [...] kwietnia 2015 r. nr [...] w przedmiocie odmowy wszczęcia postępowania w sprawie wniosku o udzielenie interpretacji indywidualnej oddala skargę
Uzasadnienie
K. z siedzibą w W. (zwana dalej: "Skarżącą") zwróciła się do Ministra Finansów z wnioskiem z dnia 15 stycznia 2015 r. o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług. W przedmiotowym wniosku Skarżąca przedstawiła opisane poniżej zdarzenie przyszłe.
Skarżąca planuje rozszerzyć wykonywane obecnie czynności o działalność gospodarczą polegającą na produkcji określonych wyrobów spożywczych stanowiących przekąski. Skarżąca planuje rozszerzyć swoją działalność o działalność zaklasyfikowaną pod kodem 10.31.Z "Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków" Polskiej Klasyfikacji Działalności (wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (Dz. U. Nr 251 poz. 1885; dalej: PKD 2007). Skarżąca podkreśliła, że w swoim wniosku występuje, jako podmiot planujący prowadzenie określonego typu działalności gospodarczej, nie zaś, jako podmiot, który na mocy specjalnych przepisów jest uprawniony do reprezentowania interesów gospodarczych zrzeszonych w nim przedsiębiorców, w szczególności wobec organów władzy publicznej (zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 30 maja 1989 r. o izbach gospodarczych, Dz. U. z 2009r., Nr 84, poz. 710). Planowany wyrób posiadałby następujący skład: przetworzone ziemniaki łącznie 35% (występujące w postaci skrobi ziemniaczanej 25% oraz puree ziemniaczanego w proszku 10%), mąka pszenna 30%, olej roślinny 28%, sól 2,3%, barwniki: karmel amoniakalny, karminy, węgiel roślinny 0,8%; aromaty (w zależności od ostatecznego smaku wyrobu) 0,75%, serwatka w proszku z mleka 0,6%, pozostałe przyprawy i zioła (w zależności do smaku wyrobu) substancja spulchniająca: węglany sodu 0,34%; wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy 0,3%; pomidor w proszku (w zależności od smaku wyrobu).
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right