Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 14 stycznia 2016 r., sygn. II SA/Rz 777/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący WSA Ewa Partyka /spr./ Sędziowie WSA Joanna Zdrzałka WSA Elżbieta Mazur - Selwa Protokolant starszy sekretarz sądowy Anna Mazurek - Ferenc po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 stycznia 2016 r. sprawy ze skargi A. Sp. z o.o. na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] kwietnia 2015 r. nr [...] w przedmiocie wymierzenia kary I. uchyla zaskarżoną decyzję i decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii [...] z dnia [...] lutego 2015 r. nr [...]; II. zasądza od [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii na rzecz strony skarżącej A. Sp. z o.o. kwotę 200 zł /słownie: dwieście złotych/ tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi [.] Sp. z o.o. z/s w [.] (dalej też zwanej Spółką) jest decyzja [.] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [.] kwietnia 2015 r. nr [.] /2015, znak [.] w przedmiocie nadzoru sanitarnego, którą wydano w następującym stanie sprawy;
W dniach 10 i 11 grudnia 2014 r. pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii W [.] przeprowadzili kontrolę weterynaryjną w Spółce [.] Sp. z o.o. z/s w [.], której wyniki utrwalono w protokole nr [.]. Na tej podstawie zawiadomiono Spółkę o wszczęciu postępowania w sprawie wymierzenia kary za niezapewnienie wymagań weterynaryjnych. Decyzją z dnia [.] lutego 2015 r. nr [.] /2015, znak PIW [.], Powiatowy Lekarz Weterynarii w [.] nałożył na Spółkę karę pieniężną w wysokości 5000,00 zł za niespełnianie wymogów prawa żywnościowego. Od 1 stycznia 2014 r. Spółka nie przeprowadziła bowiem badań produkowanych przetworów mięsnych w zakresie kryteriów bezpieczeństwa żywności, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, jak też badań w zakresie kryteriów higieny procesu. Ponadto stwierdzono, że nie zostały pobrane i zbadane próbki środowiskowe w celu potwierdzenia skuteczności mycia i dezynfekcji, jak również nie zostały pobrane i zbadane próbki środowiskowe w kierunku obecności Listeria monocytogenes. Spółka nie spełnia zatem wymagań wynikających z rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE.L.2004.139.1, z późn. zm.). Podstawę prawną wymierzenia kary stanowił art. 26 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (tekst jedn. Dz. U. z 2014r. poz. 1577).