Wyrok WSA w Warszawie z dnia 3 grudnia 2015 r., sygn. III SA/Wa 602/15
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca sędzia WSA Małgorzata Długosz-Szyjko, Sędziowie sędzia WSA Bożena Dziełak (sprawozdawca), sędzia WSA Elżbieta Olechniewicz, Protokolant starszy referent Iwona Choińska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 grudnia 2015 r. sprawy ze skargi H. sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] grudnia 2014 r. nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku od towarów i usług za grudzień 2012 r. oddala skargę
Uzasadnienie
Pismem z 23 grudnia 2013 r. Skarżąca - H. sp. z o.o. w W. , wniosła o stwierdzenie nadpłaty w podatku od towarów i usług za grudzień 2012 r. w kwocie 626 zł oraz złożyła korektę deklaracji VAT-7 za ten miesiąc.
Wyjaśniła, że prowadzi punkty gastronomiczne (restauracje), w których oferuje swoim klientom produkty żywnościowe, tj. dania gotowe, kanapki, desery, zupy i przekąski oraz napoje zimne i gorące. Co do zasady, Skarżąca proponuje klientom dwa sposoby dostarczenia produktów żywnościowych: dostawę na miejscu i dostawę na wynos. W przypadku dostawy na miejscu świadczenie Skarżącej ma charakter usługi gastronomicznej, która w 2012 r. była opodatkowana obniżoną 8% stawką podatku, zgodnie z poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 73, poz. 392) - dalej: "rozporządzenie z 4 kwietnia 2011 r.". Sprzedając napoje (produkty wymienione w poz. 7 ww. załącznika) w ramach usługi gastronomicznej, tj. do konsumpcji na miejscu, Skarżąca stosowała podstawową stawkę podatku, ponieważ niezasadnie przyjęła, iż jest to sprzedaż wyłącznie produktu (dostawa towaru). Jednakże przedmiotem sprzedaży była usługa gastronomiczna, a zatem jej świadczenie powinno być objęte obniżoną stawką podatku, z wyłączeniem tej części, która odpowiadała wartości napoju i produktu w stanie nieprzetworzonym.