Orzeczenie
Wyrok WSA w Łodzi z dnia 5 listopada 2015 r., sygn. II SA/Łd 576/15
Dnia 5 listopada 2015 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział II w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA Jolanta Rosińska (spr.) Sędziowie Sędzia NSA Grzegorz Szkudlarek Sędzia WSA Joanna Sekunda-Lenczewska Protokolant st. specjalista Lidia Porczyńska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 5 listopada 2015 roku sprawy ze skargi D. Z. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w Ł. z dnia [...] nr [...] znak: [...] w przedmiocie odmowy zmiany decyzji 1. oddala skargę; 2. przyznaje i nakazuje wypłacić z funduszu Skarbu Państwa - Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi adw. M. O.-K. prowadzącej Kancelarię Adwokacką w Ł. przy ul. [...] kwotę 240 (dwieście czterdzieści) złotych powiększoną o należną stawkę podatku od towarów i usług, tytułem kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej skarżącej z urzędu. LS
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] nr [...], Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Ł., po rozpatrzeniu odwołania D. Z., utrzymał w mocy decyzję Powiatowego Lekarza Weterynarii w R. z dnia [...] nr [...].
Jak wynika z akt sprawy decyzją z dnia [...] Powiatowy Lekarz Weterynarii w R. (określany dalej jako "PLW" lub jako organ I instancji) odmówił zmiany swojej decyzji z dnia [...] nr [...].
Uzasadniając rozstrzygnięcie organ wskazał, że decyzją z dnia [...] zawieszono odbiór mleka surowego przeznaczonego do przerobu na żywność z gospodarstwa D. Z., ponieważ gospodarstwo nie spełniało wymagań weterynaryjnych zawartych w części A: ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań Załącznik I produkcja podstawowa rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 139/55, 30.4.2004 z późń. zm.) oraz w Rozdziale I "Surowe mleko-produkcja podstawowa" Sekcja IX Załącznika III rozporządzenia (WE) 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 139/55,30.4.2004 z późń. zm.).