Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 17 czerwca 2015 r., sygn. III SA/Wa 3366/14

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący sędzia WSA Sylwester Golec, Sędziowie sędzia WSA Piotr Przybysz (sprawozdawca), sędzia WSA Jarosław Trelka, Protokolant referent stażysta Magdalena Gajewska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 17 czerwca 2015 r. sprawy ze skargi A. sp. z o.o. z siedzibą w P. na decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w W. z dnia [...] września 2014 r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług za miesiące od stycznia do grudnia 2009 r. oddala skargę

Uzasadnienie

Pismem z dnia 30 grudnia 2013 r. "A." Sp. z o.o. z siedzibą w P. (dalej: "Strona", "Spółka" lub "Skarżąca") złożyła do Naczelnika [...] Skarbowego w R. wniosek o stwierdzenie nadpłaty w podatku od towarów i usług za poszczególne miesiące od maja do sierpnia 2009 r. oraz za listopad i grudzień 2009 r. Do przedmiotowego wniosku Strona załączyła korekty deklaracji VAT-7 za poszczególne miesiące od stycznia do grudnia 2009 r.

W uzasadnieniu wniosku Spółka wskazała, że w okresie objętym wnioskiem w odniesieniu do sprzedaży szeregu artykułów spożywczych (np. napoje, ciastka, itp.), które mieściły się w określonych grupowaniach Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (dalej: "PKWiU"), wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, ze zm., dalej: "ustawa o VAT") stosowała stawkę obniżoną w wysokości 7%. Jednocześnie, w zakresie pozostałych artykułów spożywczych sprzedawanych przez Spółkę stosowana była stawka podstawowa 22%. Po ponownym przeanalizowaniu dotychczasowych rozliczeń, uwzględniwszy przepisy wspólnotowe mające zastosowanie w sprawie, Spółka doszła do wniosku, że zastosowanie stawki 22% do artykułów spożywczych było nieprawidłowe.

Strona wskazała, iż zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o VAT podstawowa stawka podatku wynosi 22% i jest stosowana w przypadku, gdy przepisy szczególne nie przewidują innych stawek. Stosownie do art. 41 ust. 2 cytowanej ustawy dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi natomiast 7%. Załącznik nr 3 do ustawy o VAT (w brzmieniu obowiązującym w okresie objętym wnioskiem) wymienia niektóre artykuły spożywcze. W pozycji 25 załącznika nr 3, jako towary korzystające ze stawki obniżonej, wskazano pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże (PKWiU 15.81.1). Podobnie, w poz. 40, 41 i 43 załącznika nr 3 wymienione zostały napoje owocowe (PKWiU 15.98.12-50.10), napoje owocowo-warzywne (PKWiU 15.98.12-50.20) oraz napoje warzywne (PKWiU 15.98.12-50.60).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00