Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Lublinie z dnia 12 marca 2015 r., sygn. II SA/Lu 493/14

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jacek Czaja, Sędzia NSA Witold Falczyński (sprawozdawca), Sędzia NSA Maria Wieczorek-Zalewska, Protokolant Asystent sędziego Kazimierz Marszałek, po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 5 marca 2015 r. sprawy ze skargi A. w L. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia [...] r., nr [...] w przedmiocie nakazów z zakresu nadzoru weterynaryjnego oddala skargę.

Uzasadnienie

Powiatowy Lekarz Weterynarii w L. decyzją z dnia [...] lutego 2014 r., nr [...], znak: [...] (sprostowaną następnie postanowieniem tego organu z dnia [...] marca 2014 r., znak: [...]) zobowiązał A. G. prowadzącą działalność gospodarczą jako [...] - ul. [...], 21-100 L., właściciela zakładu w [...], [...], do opracowania i wdrożenia procedur kontroli wewnętrznej opartych na zasadach HACCP w zakresie zapobiegania i eliminowania zagrożeń mikrobiologicznych mogących mieć wpływ na jakość zdrowotną pasz, w szczególności dotyczących przeprowadzania badań laboratoryjnych w kierunku wykrywania obecności w paszach bakterii Salmonella i bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae. Jako termin wykonania powyższego obowiązku organ wyznaczył dzień 17 marca 2014 r. Jednocześnie wskazał, że należy powiadomić go o sposobie wykonania obowiązków nałożonych przedmiotową decyzją.

Uzasadniając swe rozstrzygnięcie organ I instancji wyjaśnił, że w dniu 5 lutego 2014 r. przeprowadzono kontrolę w ww. zakładzie. W wyniku tej kontroli sporządzono protokół nr [...], z którym zapoznano właściciela. Ustalono, że zakład zajmuje się przechowywaniem, przepakowywaniem i dystrybucją pasz dla zwierząt domowych. W zakładzie wdrożone są procedury kontroli wewnętrznej na zasadach HACCP. System HACCP nie obejmuje jednak zasad kontroli w zakresie zapobiegania i eliminowania istotnych zagrożeń mikrobiologicznych mogących mieć wpływ na jakość zdrowotną pasz, w szczególności dotyczących przeprowadzania badań laboratoryjnych w kierunku wykrywania bakterii Salmonella i bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00