Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 13 sierpnia 2014 r., sygn. I SA/Sz 274/14

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Marzena Kowalewska, Sędziowie Sędzia WSA Kazimierz Maczewski,, Sędzia WSA Joanna Wojciechowska (spr.), Protokolant starszy sekretarz sądowy Anna Kalisiak, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 13 sierpnia 2014 r. sprawy ze skargi K. I. K. na interpretację indywidualną Burmistrza Międzyzdrojów z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie zastosowania przepisów prawa podatkowego oddala skargę.

Uzasadnienie

K. I. K. złożyła do Burmistrza M. wniosek o interpretację indywidulaną prawa podatkowego w przedmiocie opłaty targowej. Podatniczka przedstawiła stan faktyczny, w którym wskazała, że prowadzi działalność gospodarcza zgodnie z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej z określeniem PKD 56.29 Z,56.10 B, co oznacza "pozostała usługowa działalność gastronomiczna", "ruchome placówki gastronomiczne". Wskazała, że dzierżawi teren od FWP-M. [...], w wiacie gastronomicznej sezonowej, nie będącej budynkiem ani jego częścią, nie związanej na stałe z gruntem. Na wydzierżawionej powierzchni będzie świadczyła usługi gastronomiczne polegające na przygotowaniu z półproduktów dań obiadowych kuchni polskiej, włoskiej oraz serwowaniu napojów chłodzących. Przedstawiła sposób wykonywania tych usług: po zrobieniu zakupów półproduktów, tj. ziemniaków, kaszy, ryżu, mięsa, ryb, przypraw, kapusty, ogórków, maki, jajek itp.; wszystko jest myte, krojone, porcjowane, przyprawiane i poddawane obróbce termicznej na miejscu w kuchni; z warzyw są przygotowywane surówki; z mąki i jajek przygotowuje ciasto; po zamówienia przez klienta potrawy są poddawane ostatecznej obróbce termicznej, nakładane na talerz (miskę) i podawane klientowi; do dyspozycji klienta są serwetki i sztućce. Wskazała, że oferuje także napoje typu coca-cola, woda mineralna, soki, które serwuje w następujący sposób: po odkręceniu (odkapslowaniu) butelki nalewa je do jednorazowego kubka lub szklanki i podaje ze słomką do picia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00