Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 18 lutego 2014 r., sygn. V SA/Wa 1708/13

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodnicząca Sędzia WSA - Mirosława Pindelska (spr.), Sędzia WSA - Beata Krajewska, Sędzia WSA - Andrzej Kania, Protokolant - ref. staż. Justyna Gadzialska, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 lutego 2014 r. sprawy ze skargi P.S. Sp. z o.o. w G. na decyzję Szefa Służby Celnej z dnia [...] maja 2013 r., nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji taryfowej oddala skargę.

Uzasadnienie

Przedmiotem kontroli sądowoadministracyjnej w niniejszej sprawie jest decyzja Szefa Służby Celnej z dnia [...] maja 2013 r. utrzymująca w mocy decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. (zwanego dalej: "Dyrektorem Izby") z dnia [...] grudnia 2012 r. o odmowie wydania wiążącej informacji taryfowej (WIT).

Stan faktyczny sprawy przedstawia się następująco.

Wnioskiem z dnia [...] marca 2007 r. P.S.Sp. z o.o. w G. wystąpiła do Dyrektora Izby o udzielenie wiążącej informacji taryfowej dla towaru opisanego jako "[...] sparzone po wstępnej obróbce parzenia poprzez osiągnięcie temperatury 80 stopni Celsjusza w całej objętości [...] , po parzeniu schłodzonych do temperatury 5 stopni Celsjusza, następnie pakowanych i mrożonych do temperatury minus 18 stopni Celsjusza". Zdaniem wnioskującej, towar ten powinien zostać zaklasyfikowany pod kodem nomenklatury scalonej 0504 Wspólnotowej Taryfy Celnej (CN).

Decyzją z dnia [...] sierpnia 2007 r. o numerze [...] Dyrektor Izby dokonał kwalifikacji towaru pod pozycją 1602 50 CN. Organ uznał, że poddanie [...] obróbce termicznej wyklucza ten towar z pozycji 0504 CN.

Po przeprowadzeniu postępowania na skutek złożonego przez Spółkę odwołania, Szef Służby Celnej decyzją z dnia [...] stycznia 2010 r. utrzymał w mocy decyzję zawartą w wiążącej informacji taryfowej z dnia [...] sierpnia 2007 r.

Organ odwoławczy wskazał, że pozycja 0504 CN obejmuje wymienione w niej produkty mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone, a wyłączone są z niej produkty przygotowywane lub zakonserwowane w inny sposób. Zdaniem organu, pozycja 0504 określa sposoby obróbki, do których nie można zaliczyć przedmiotowej obróbki cieplnej polegającej na sparzeniu w wodzie o temperaturze 90 stopni przez 20 minut. Organ powołał się m. in. na raport Komisji Europejskiej z marca 2009 r. (dokument TAXBUD/0630/2009) wskazujący, iż w przypadku jeśli zanurzonych (sparzonych) [...] nie można rozróżnić metodami analitycznymi od surowych, są one klasyfikowane w pozycji 0504. Zdaniem organu, z takiego stwierdzenia wynika, że fakt iż sporny towar przed konsumpcją musi być poddany procesowi gotowania nie jest dowodem potwierdzającym prawidłowość klasyfikacji taryfowej do pozycji 0504 CN.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00