Orzeczenie
Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 30 grudnia 2013 r., sygn. II SA/Bd 1080/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Jerzy Bortkiewicz (spr.) Sędziowie: Sędzia WSA Elżbieta Piechowiak Sędzia WSA Grzegorz Saniewski Protokolant asystent sędziego Agnieszka Zakrzewska-Wiśniewska po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 18 grudnia 2013 r. sprawy ze skargi PHU J. w W. na decyzję K.-P. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. z dnia [...] sierpnia 2013 r. nr [...] w przedmiocie zakazu magazynowania tłuszczy roślinnych na terenie zakładu 1. uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Nr [...] Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ś. z dnia [...] maja 2013 r., znak: [...], 2. stwierdza, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu, 3. zasądza od K.-P. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. na rzecz skarżącej PHU J. w W. kwotę [...] ([...]) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...]2013 r., nr [...] Powiatowy Lekarz Weterynarii w [...] zakazał zakładowi [...] sp. z o.o. w [...] (dalej jako: "skarżący") magazynowanie tłuszczy roślinnych na terenie pomieszczeń zakładu (pkt 1 sentencji decyzji). Określając termin wykonania tego obowiązku na dzień [...].2013 r. Ponadto nakazał zakładowi zapewnienie wydzielonego miejsca do składowania środków do mycia i dezynfekcji (pkt 2 sentencji decyzji) oraz zaopatrzenie węży w końcówki zapobiegającej zasysaniu wody (pkt 3 sentencji decyzji). Wskazując, że obowiązek ten należy wykonać do [...].2013 r. Jako podstawę prawną decyzji organ wskazał przepisy art. 4, art. 7, art. 19 ust. 1,2,3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17, poz. 17; ze zm.), § 3 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. z 2012 r. poz. 1367), art. 54 ust. 2 lit a, b, h rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 882/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt (Dz.Urz. WE L 165 z dnia 30 kwietnia 2004 r., ze zm.), art. 17 ust. 1, art. 18 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 1.02.2002 r. ze zm.), art. 4 ust. 1, 2, 3, rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139, 30.4.2004, poz. 55) oraz art. 3 rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz WE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., ze zm).