Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 3 czerwca 2013 r., sygn. VI SA/Wa 460/13

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grażyna Śliwińska (spr.) Sędziowie Sędzia NSA Zdzisław Romanowski Sędzia WSA Andrzej Wieczorek Protokolant st. sekr. sąd. Jan Czarnacki po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 czerwca 2013 r. sprawy ze skargi "L." Sp. z o.o. z siedzibą w M. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] stycznia 2013 r. nr [...] w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej oddala skargę

Uzasadnienie

W dniach [...],[...] i [...] lutego 2012 r., upoważnieni inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w [...] (dalej też jako WIJHARS lub organ pierwszej instancji), przeprowadzili kontrolę w "L." Sp. z o. o. z siedzibą w M. (dalej też jako skarżąca, spółka) w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych i deserów na bazie mleka. W ramach przedmiotowej kontroli poddano badaniu oznakowanie partii Sera topionego z SZYNKĄ a' 140 g, (data produkcji 02.01.2012 r., najlepiej spożyć przed: 02.07.2012 r. oznaczenie partii [...], wielkość partii produkcyjnej 201,72 kg (1448 szt. x 140 g) oraz pobrano z tej partii próbki do badań laboratoryjnych. Badania przeprowadzone w Laboratorium Specjalistycznym GIJHARS w [...] wykazały, że badana partia nie spełnia wymagań jakości handlowej dla przetworów mlecznych w zakresie cech fizykochemicznych z uwagi na obecność tłuszczów obcych oraz steroli roślinnych.

Następnie w dniach [...] i [...] lutego 2012 r. WIJHARS ponownie przeprowadził kontrolę, w trakcie której stwierdzono, że przedmiotowa partia Sera topionego z SZYNKĄ a' 140 g, nie spełnia wymagań jakości handlowej dla przetworów mlecznych w zakresie cech fizykochemicznych z uwagi na obecność tłuszczów obcych oraz steroli roślinnych, co jest niezgodne z art. 114 ust. 1 i załącznikiem XII pkt II ppkt 2 lit. a rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, a także w zakresie oznakowania z uwagi na fakt użycia nazwy "ser" do wyrobu niespełniającego definicji przetworu mlecznego z uwagi na obecność tłuszczu niemlecznego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00