Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 25 stycznia 2012 r., sygn. II SA/Sz 1295/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Stefan Kłosowski, Sędziowie Sędzia WSA Barbara Gebel,, Sędzia NSA Elżbieta Makowska (spr.), Protokolant Katarzyna Skrzetuska-Gajos, po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 25 stycznia 2012 r. sprawy ze skargi Firmy A. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Nr [...] z dnia [...] w przedmiocie zakazu stosowania suszonej hemoglobiny przy produkcji mięsa garmażeryjnego oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] r. Nr [...]Wojewódzki Lekarz Weterynarii powołując się na art. 54 ust. 1, ust. 2 lit a, h, ust. 3 rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004 r. str. 1), art. 4 i art. 7 ust. 2 ustawy z 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U z 2006 r., Nr 17, poz. 127 ze zm.); § 3 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określania spraw rozstrzyganych drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz. U. Nr 193, poz. 1425 ze zm.) w związku z pkt 1 i 2 rozdziału 2 sekcji V załącznika III rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 str. 55 ze zm., Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdział 3 t. 45 str. 14), § 7, § 8 i załącznik nr 3 tabela nr 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U z 2011 r., Nr 91, poz. 525) oraz na podstawie art. 104 Kpa - zakazał Spółce stosowania przy produkcji .