Wyrok WSA w Opolu z dnia 12 padziernika 2011 r., sygn. I SA/Op 303/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grzegorz Gocki (spr.) Sędziowie Sędzia NSA Joanna Kuczyńska Sędzia WSA Marta Wojciechowska Protokolant st. inspektor sądowy Iwona Dąbrowska po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 12 października 2011 r. sprawy ze skargi A Spółka z o. o. w [...] na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Opolu z dnia 25 maja 2011 r., nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe co do klasyfikacji taryfowej i określenie kwoty długu celnego oddala skargę.
Uzasadnienie
Skarżąca "A" Sp. z o.o. w O., obecnie "A" sp. z o.o. w O., w dniu 21 sierpnia 2000 r. dokonała zgłoszenia celnego towarów importowanych z Holandii opisanych w polu 31 SAD jako: Bebiko sojowe 2 R (poz 1 SAD), klasyfikując je do kodu PCN 190110000 ze stawką cła 5% oraz Produkty kliniczne - Nutridrink Tropical i Nutridrink Chocolate (poz. 2 SAD) - klasyfikując je do kodu PCN 300450100 ze stawką cła 0%, wnosząc o objęcie ich procedurą dopuszczenia do obrotu.
Po wszczęciu postępowania celnego w sprawie weryfikacji w/w zgłoszenia celnego w zakresie taryfikacji towarów i przeprowadzeniu postępowania dowodowego, Naczelnik Urzędu Celnego w Opolu decyzją z dnia 28 lipca 2003 r. uznał przedmiotowe zgłoszenie celne za nieprawidłowe w części dotyczącej klasyfikacji taryfowej zgłoszonych towarów i określił kwotę wynikającą z długu celnego, przyjmując za prawidłowy dla Bebika sojowego 2R kod PCN 210690980 ze stawką cła 25% a dla Nutridrinków kod PCN220290100 ze stawka cła 20%.
W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, iż wnioskowany dla preparatu Bebiko sojowe 2R kod 1901110000 uznano za nieprawidłowy, gdyż kodem tym są objęte preparaty na bazie mleka krowiego, w którym dokonano zmiany składu mleka krowiego polegające na: zwiększeniu zawartości laktozy i tłuszczu, zwłaszcza udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z przedłożonej analizy składu chemicznego wynikło natomiast, iż produkt to preparat mlekozastępczy, wolny od białek mleka krowiego i laktozy, w skład którego wchodzą: izolowane białko soi wzbogacone o aminokwasy, tłuszcze wyłącznie pochodzenia roślinnego, syrop kukurydziany, witaminy i składniki mineralne. Nadto omawiany produkt nie zawiera mąki sojowej, lecz jedynie izolat białka sojowego (mieszaninę białek wyekstrahowanych z soi). Oznacza to, że preparat nie powstał na bazie mleka krowiego ani nie jest przetworem z mąki, przez co nie może być klasyfikowany do kodu PCN 190110000. Zdaniem organu produkt spełnia natomiast wymagania pozycji 2106, obejmującej zgodnie z brzmieniem "przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone".