Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Olsztynie z dnia 12 lipca 2011 r., sygn. II SA/Ol 318/11

 

Dnia 12 lipca 2011 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Olsztynie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Adam Matuszak (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Katarzyna Matczak Sędzia WSA Hanna Raszkowska Protokolant specjalista Wojciech Grabowski po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 28 czerwca 2011 roku sprawy ze skargi M. S. K. na decyzję Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii z dnia "[...]" nr "[...]" w przedmiocie zatwierdzenia Zakładu Mięsnego - oddala skargę.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia "[...]", Nr "[...]", Powiatowy Lekarz Weterynarii w "[...]" odmówił zatwierdzenia Zakładu Mięsnego "[...]" M.S.K. w "[...]", ul. "[...]". Jako podstawę prawną rozstrzygnięcia podał art. 20 ust. 1 poz. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127), Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w określonym zakładzie o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 98, poz. 629) oraz art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm., dalej jako: k.p.a.). W uzasadnieniu podniósł, iż w dniu "[...]" wpłynął wniosek M.S.K. o zatwierdzenie Zakładu Mięsnego "[...]". Podczas kontroli przeprowadzonej w dniu "[...]" stwierdzono, że zakład nie spełnia następujących kryteriów niezbędnych do zatwierdzenia zakładu:

1. Brak opracowanych procedur HACCP wynikających z art. 5 ust. 1 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;

2. Brak odpowiedniej wentylacji w chłodni wyrobów gotowych - rozdz. 1 pkt 5 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004;

3. Brak siatki ochronnej zatrzymującej resztki odpadów przy uboju bydła - rozdz. 1 pkt 8 Rozporządzenia (WE) nr 852/2004;

4. Ubytki ścian w jeliciarni - Zał II rozdz. 2 ust 1 lit. b Rozporządzenia (WE) nr 852/2004;

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00