Orzeczenie
Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 15 kwietnia 2011 r., sygn. I SA/Po 163/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Roman Wiatrowski (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Katarzyna Wolna - Kubicka Sędzia WSA Karol Pawlicki Protokolant st.sekr.sąd. Alicja Ajnbacher po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 kwietnia 2011r. sprawy ze skargi S.K. na interpretację indywidualną Ministra Finansów działającego przez organ upoważniony Dyrektora Izby Skarbowej z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług I. uchyla zaskarżoną interpretację; II. zasądza od Ministra Finansów działającego przez organ upoważniony Dyrektora Izby Skarbowej na rzecz skarżącego S.K. kwotę [...] zł ([...]) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego; /-/ K. Pawlicki /-/ R. Wiatrowski /-/ K. Wolna - Kubicka
Uzasadnienie
W dniu [...] sierpnia 2010 r. S.K. złożył wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.
W złożonym wniosku wnioskodawca przedstawił stan faktyczny wskazując, że jako osoba fizyczna, prowadzi działalność gospodarczą, której przedmiotem jest przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu. Głównym produktem działalności wytwórczej jest smalec, sprzedawany na rynku krajowym i zagranicznym. Podatnik określił przedmiot działalności gospodarczej zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD) jako:
- 10.11.Z - Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu,
- 10.13.Z - Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego.
Wnioskodawca wyjaśnił, że Urząd Statystyczny w Ł. w piśmie z dnia [...] lipca 2010 r. znak: [...] wskazał, że wymienione wyroby: "Smalec 1" i "Smalec 2" o składzie: tłuszcz spożywczy wieprzowy wytapiany 67%, skwarki wieprzowe 30%, wywar z cebuli 1%, majeranek, pieprz mielony i sól (pod warunkiem, że dodawane do smalcu składniki nie wpłynęły na zmianę jego zasadniczego charakteru) mieszczą się w grupowaniu:
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right