Orzeczenie
Wyrok WSA w Łodzi z dnia 4 listopada 2010 r., sygn. III SA/Łd 381/10
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Teresa Rutkowska Sędziowie Sędzia WSA Ewa Alberciak (spr.) Sędzia WSA Monika Krzyżaniak Protokolant asystent sędziego Agata Brolik po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 4 listopada 2010 r. sprawy ze skargi Agencji Celnej A Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. na postanowienie Dyrektora Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie stwierdzenia niedopuszczalności zażalenia 1. uchyla zaskarżone postanowienie; 2. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w Ł. na rzecz Agencji Celnej A Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. kwotę 100 (sto) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania
Uzasadnienie
Postanowieniem z dnia [...] wydanym na podstawie art. 228 § 1 pkt 1, art. 239 Ordynacji podatkowej - ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. (tj. Dz.U. Nr 8, poz. 60 z 2005r. ze zm.), art. 73 ust.1 - Prawa celnego - ustawy z dnia 19 marca 2004r. (Dz.U. Nr 68, poz. 622 z 2004r. ze zm.) w związku z wniesionym zażaleniem na postanowienie Naczelnika Urzędu Celnego I w Ł. nr [...] r. - Dyrektor Izby Celnej w Ł. stwierdził niedopuszczalność zażalenia na ww. postanowienie.
W sprawie ustalono następujący stan faktyczny i prawny:
W dniu 2 listopada 2009r. agent celny U. G. z Agencji Celnej "A" Sp. z o.o. w Ł., działając w imieniu firmy "B" P. Ł., zgłosiła do procedury dopuszczenia do obrotu towar, który został opisany m.in.: w poz.4 SAD jako cukierki czekoladowe nadziewane trufle o smaku carmelu, 20 kartonów, o kodzie TARIC 1806905000 z kodem Meursinga 7027, o wartości 108,00 EUR oraz wadze netto 240 kg; w poz. 5 SAD jako cukierki czekoladowe nadziewane trufle o smaku truskawkowym, orzechowym i kokosowym, łącznie 60 kartonów, o kodzie TARIC 1806905000 z kodem Meursinga 7002, o wartości 324,00 EUR oraz wadze netto 720 kg. Zgłoszenie celne zostało zarejestrowane pod nr [...].
W dniu 2 listopada 2009r. przystąpiono do weryfikacji zgłoszenia celnego nr [...] i załączonych do niego dokumentów, w celu sprawdzenia prawidłowości danych w nim zawartych, oraz rewizji celnej towaru. W wyniku przeprowadzonej rewizji ww. przesyłki stwierdzono m.in. różne rodzaje nadziewanych cukierków czekoladowych wymienionych w pozycji 4 i 5 SAD (poz. 5 ww. f-ry). Ponadto stosownie do art. 68 lit. b WKC pobrano próbki ww. cukierków, co zostało udokumentowane protokołem z pobrania próbek towaru z dnia 2 listopada 2009r. Następnie Oddział Celny I zwrócił się do Centralnego Laboratorium Celnego w W. o przeprowadzenie badań laboratoryjnych ww. cukierków w celu określenia ich składu oraz potwierdzenia deklarowanego w zgłoszeniu celnym kodu CN, przekazując jednocześnie pobrane próbki, wraz z kompletem dokumentów.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right