Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 10 listopada 2010 r., sygn. III SA/Gd 392/10

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Marek Gorski Sędziowie: Sędzia NSA Anna Orłowska Sędzia WSA Elżbieta Kowalik - Grzanka (spr.) Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Wioleta Gładczuk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 listopada 2010 r. sprawy ze skargi "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w G. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia 24 czerwca 2010 r. nr [...] w przedmiocie weryfikacji zgłoszenia celnego co do klasyfikacji taryfowej towaru 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzająca ją decyzję Naczelnika Urzędu Celnego z dnia 29 stycznia 2010 r. nr [...]; 2) zasądza od Dyrektora Izby Celnej na rzecz skarżącej "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w G. kwotę 7113 (siedem tysięcy sto trzynaście) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania; 3) stwierdza, że zaskarżona decyzja nie może być wykonana

Uzasadnienie

Wnioskiem z dnia 22 czerwca 2009 r. A Sp. z o.o. z siedzibą w G. działając w oparciu o art. 236 Wspólnotowego Kodeksu Celnego zwróciła się do Naczelnika Urzędu Celnego o zwrot należności celnych zaksięgowanych na podstawie 30 zgłoszeń celnych (z okresu 27 lipca 2007 r. - 4 stycznia 2008 r.), dotyczących przedżołądków wołowych, poddanych prostemu procesowi parzenia w wodzie o charakterze sanitarnym, w których to zgłoszeniach wskazano kod 1602 5080 90 oraz stawkę celną wynoszącą16,6 %.

Do zgłoszeń dokonanych po dniu 17 sierpnia 2007 r. załączona została Wiążąca Informacja Taryfowa o nr [...], w świetle której towar winien być klasyfikowany do podpozycji CN 1602 50.

W uzasadnieniu wniosku spółka wskazała, że dla sprowadzonego towaru należy przyjąć pozycję 0504 CN. Poddanie przedżołądków obróbce termicznej polegającej na ich sparzeniu nie spowodowało bowiem konieczności ich klasyfikacji do działu 16 CN.

Wnioski takie wynikają m.in. z opinii Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie, w świetle której importowany towar to w istocie towar poddany sparzeniu w celu inaktywacji enzymów i usunięcia mikroflory, który dopiero po długotrwałym gotowaniu może nabrać cech charakterystycznych dla artykułu spożywczego.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00